В гамата на Skoda се появи изцяло нов модел. Името

...
В гамата на Skoda се появи изцяло нов модел. Името
Коментари Харесай

Skoda Scala се изкачи до класа на Golf

В гамата на Skoda се появи напълно нов модел. Името му е Scala (ударението е на първото А) и в превод от латински значи стълба. Новият хечбек с 5 порти замества Rapid Spaceback в гамата на Skoda, само че към този момент е доста по-голям и се е изкачил на равнището на водача в компактния сегмент Volkswagen Golf. Новата Scala ще нападна европейските пазари с типичните за Skoda мощни страни – обилно пространство, мотори и технологии от Volkswagen, умни решения Simply Clever и всичко това на конкурентна цена, по-ниска от тази на одобрените модели в компактния сегмент. Новата Scala не изневерява на правилата на Skoda и още веднъж се трансформира в модела с най-хубаво съответствие сред цена и предлагани изгоди за потребителите.

Новата Skoda Scala е първият модел на чешката компания, издигнат върху модулната платформа MQB-A0. Дължината на хечбека от 4,36 метра превъзхожда Volkswagen Golf (4,26 метра), широчината от 1,79 метра е съвсем същата с немския пример, който губи и в междуосието със своите 2,62 метра против 2,65 метра за чешкия хечбек. Единствено на височина новата Scala е по-ниска от Golf с 3 сантиметра.

Новата Skoda Scala може да се гордее с външния си тип, който е заимстван от спортния първообраз Vision RS, показан през предходната година. В стилната предница изпъква необятната радиаторна решетка, като от двете страни са стреловидните фарове с LED светлини. Новост в задната част са извитите светлини, сред които на черен декор гордо стои надпис Skoda вместо логото на марката. Спортният пакет комбинира 18-инчови алуминиеви джанти вместо общоприетите 16-инчови колела.


Влизайки в салона на Skoda Scala прелестно съм сюрпризиран от новото оформление на интериора, което до момента не е познато от други модели на марката. Обяснимо в най-високото равнище на съоръжение Style материалите в интериора са доста качествени, а сглобката е смайващо прецизна, тъй че всички фуги са идентични. Точно пред мен е подложен 10,25-инчов дигитален виртуален кокпит, който се появи за първи път при второто потомство на Audi Q7. Воланът е полегат в долната си част, а някои от детайлите са познати от последните модели на Volkswagen. На централната подпора се намира 9,2-инчовият сензорен екран на мултимедийната система, който в базовата версия е 6,5-инчов. В салона има доста отделения за предмети, дълбоки ниши във вратите, джобове в гърбовете на предните седалки и жабка с размер 6 литра.

Лесно и бързо заемам доста комфортна позиция за шофиране, с помощта на това, че кормилната колона се контролира в дълбочина и височина, а седалката ми се повдига на височина. Предните седалки са доста комфортни, даже и със страничните опори, които придържат пасажерите в завои. Между предните седалки е подложен подлакътник с ниша. Под шофьорската седалка е скрита светлоотразителната жилетка.

На втория ред има обилно пространство за краката и главите на пасажерите, само че там седят комфортно двама индивида. Багажникът с размер 467 литра е най-големият в сегмента, а със сгънати задни седалки доближава 1410 литра. Капакът на багажника може да бъде с електрическо задвижване, което се задейства сензорно с крайник.

Както всички модерни модели на Skoda, по този начин и Scala има голям брой умни решения от фирмената гама Simply Clever, като чадър във вратата на водача, двоен под на багажника, мрежи и куки за закрепване на багаж, джобове, ниши и USB портове за пасажерите начело и откъм гърба. От вътрешната страна на капака на резервоара за гориво е закрепена стъргалка за лед. Още в базовото съоръжение Skoda Scala има електрически прозорци и огледала за назад виждане, климатик, аудиосистема, 6 въздушни възглавници, стабилизираща система, технология за автоматизирано прекъсване и съблюдаване на заложената лента. Най-високата версия Style е оборудвана с двузонов климатроник, парктроник, круиз надзор, Bluetooth и безконтактен достъп.

При старта на продажбите през този месец, новата Skoda Scala дебютира с четири мотора с турбокомпресор и непосредствено впръскване на горивото. Най-малкият 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор 1.0 TSI се предлага с мощ 115 к.с. и въртящ миг 200 Нм, комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. По-късно към средата на годината същият елемент ще се предлага с мощ 95 к.с.

Оптимален избор за Skoda Scala е 1,5-литровият 4-цилиндров бензинов турбомотор 1.5 TSI със 150 к.с. и двигателна сила от 250 Нм в интервала от 1500 до 3500 об/мин. Моторът е комбиниран със 7-степенната роботизирана автоматизирана трансмисия DSG с два съединителя, която избира оптималната предавка, тъй че моторът бодро тегли колата даже с четири индивида и техния багаж. Агрегатът е оборудван със система за изключване на два от цилиндрите и разходът на гориво е 6,4 л/100 км в града и 4,2 л/100 км в отвън него.

Още по-икономичен обаче е турбодизеловият мотор 1.6 TDI с мощ 115 к.с., при който разходът на гориво в града е 5,1 л/100 км, а на междуселищен път може да падне до 3,6 л/100 км. Този 1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор има добър оптимален въртящ миг от 250 Нм при 1500 об/мин, като общоприетоо е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Именно с нея елементът форсира обичайно, като от 0 до 100 км/ч му трябват 10,3 секунди и дава опция за несъмнено изпреварване на планински път, само че е по-шумен от бензиновия мотор. Педалът на съединителя е доста осведомителен, а скоростите се сменят точно.

Пътуването с новата Skoda Scala е прелестно и удобно, изключително в случай че не я шофирате на лимита в завоите. Хечбекът вози относително меко, като множеството неравности се поемат от окачването. На планински път с остри завои колата не се наклонява доста, изключително с допустимата скорост. Управлението не е изключително остро, само че е релативно информативно като за този клас. Ако колата е оборудвана с адаптивни амортисьори и 18-инчови джанти се ръководи по-прецизно, само че вози една концепция по-твърдо.
Цената на новата Skoda Scala стартира от 31 980 лв.. По-достъпна базова версия ще коства единствено 28 580 лв.. С тази атрактивната цена, новият стилен хечбек бие съперниците си по цена и се трансформира в опасност за водачите в компактния сегмент.

Технически характерности

Размери
Дължина: 4362 мм
Широчина: 1793 мм
Височина: 1456 мм
Междуосие: 2649 мм
Собствено тегло: 1265 кг
Вместимост на резервоара: 50 литра
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер: 1498 куб.см
Максимална мощ: 150 к.с. при 5000-6000 об/мин
Максимален въртящ миг: 250 Нм при 1500-3500 об/мин
Скоростна кутия: 7-степенна автоматизирана DSG
Динамика
Максимална скорост: 219 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 8,2 секунди
Среден разход: 5,0 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 113 г/км
Цена на модела Style: 40 770 лв. с Данък добавена стойност
 
КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина: 4258 мм
Широчина: 1790 мм
Височина: 1492 мм
Междуосие: 2620 мм
Собствено тегло: 1202 кг
Вместимост на резервоара: 50 литра
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер: 1498 куб.см
Максимална мощ: 150 к.с. при 5000-6000 об/мин
Максимален въртящ миг: 250 Нм при 1500-3500 об/мин
Скоростна кутия: 7-степенна автоматизирана DSG
Динамика
Максимална скорост: 216 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 8,3 секунди
Среден разход: 5,1 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 116 г/км
Цена на модела Highline: 45 111 лв. с Данък добавена стойност
 
Автор: Денислав Стоянов
Фотография: Skoda
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР