В Габрово пред големите избирателни секции се образуваха опашки от

...
В Габрово пред големите избирателни секции се образуваха опашки от
Коментари Харесай

На вота в страната - има и опашки, има и търпение

В Габрово пред огромните изборни секции се образуваха опашки от чакащи да гласоподават. Заради обезпечаването на отдалеченост и поетапното пропускане в пространствата, хората се трупата на открито.

Макар без нужната отдалеченост, само че навън, гласоподавателите, които гласоподават в огромните централни секции, изчакват реда си.

" Нека да има опашки. Важното е да има изборна интензивност ", сподели гласоподавател.

Станислав Гочев, член на една от изборните секции в Националната Априловска гимназия.

" 30-та секция, 480 индивида, струпване стана, тъй като има огромни секции, пък и  реда тук за влизане- мисля, че по двама пускат ".

Някои недоволстват, други подхождат с схващане в изискванията на тази изключителна конюнктура:

" Бавно върви. 10 минути, понесох го ".

" Аз чаках и повече. Все отново си давам сметка, че и хората вътре не са готови. Цялата обстановка е притесняваща ".

С към 6 % е по- ниска изборната интензивност в област Перник към обяд през днешния ден спрямо изборите през 2017 година. По данни на РИК до 12.00 часа вота си са упражнили 19 % от жителите на района.

С по-бързи темпове върви гласуването в по-малките общини. В Ковачевци бюлетини към този момент са пуснали 29 на 100 от имащите право на глас. 28, 3 % е интензивността в община Земен.

В най-голямата община Перник към 12.00 часа през днешния ден до урните бяха отишли 17.5 % от гласоподавателите. Перничани чакат от бъдещите депутати:

„ Да се даде път на младите, да имат късмет да се върнат в България отново. ”

„ Да се оправи България, но едва ли ”

„ Положението е мъчно. Трябват тотални, коренни промени, с цел да стане нещо за елементарното население. ”

„ Има и хубави неща, само че има и още, които би трябвало да се прибавят до това, което е свършено. Ние сме рационални хора и мисля, че ще изберем най- положителното. ”

Изборният ден протича обикновено. Няма съществени нарушавания, обявиха от РИК.



За изборна интензивност от 23,81 % в Силистренска област , оповестяват от Районната изборна комисия.

Най-висока е интензивността в община Алфатар - 28,5 %, следвана от Силистра с 25,48%, Главиница с 23,73 %, Тутракан с 22,26 %, Ситово с 22,21 %, Дулово с 21,93 % и най-ниска е била в община Кайнарджа - 17,92 %.

Най-висока изборна интензивност в Плевенска област регистрират в Никопол - над 25 %. В РИК няма сигнали за нарушено машинно гласоподаване. Изборният ден продължава умерено.

Най-много гласоподаватели са дали своят вот досега в Никопол, Белене и Пордим. Правото си на глас в Плевен са упражнили 21 %. Ярослав Димитров, ръководител на РИК, съобщи:

" Нямаме основни сигнали, които да касаят съществени нарушавания или нарушават правото на избор на гласоподавателите ".

На днешния Великден за католическите християни от село Трънчовица се регистрира и висока изборна интензивност - над 33 %. Павлина Терзийска изясни:

" Гласуването е доста умерено. Активността е висока към този момент. Днес има бит на възрастния в къщата да прави пържен самун с яйца, традицията е такава, чупят се яйцата и такива радостни неща, които са в фамилията.

Хората са виновни и знаят, че би трябвало да създадат своя избор и да дадат своя глас. Има стерилизация. Нямаме проблеми с комисията, с наблюдаващи, със покровители, всичко е умерено ".

18 % е изборната интензивност към 13.00 часа в Търговище. До момента няма сигнали за нарушавания.

В спокойна конюнктура и при относително ниска изборна интензивност минава гласуването в една от секциите, ситуирани в първо Основно  учебно заведение " Христо Ботев ", предава кореспондентът на БНР в региона/

" Гласуването мина умерено. Не чаках доста, проведено е добре. Влиза се с маски, по един човек, няма скупчване на хора. Дано всички дадат своят глас през днешния ден ", сподели избирателка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР