В Европарламента бяха събрани нужните 120 подписа под петицията за

...
В Европарламента бяха събрани нужните 120 подписа под петицията за
Коментари Харесай

Непослушните ги наказват: В ЕП събраха подписи срещу Орбан за лишаване от права

В Европарламента бяха събрани нужните 120 подписа под петицията за отнемане на премиера на Унгария Виктор Орбан от правото на глас в съвета на Европейски Съюз. Това заяви в " Туитър " основателят Петри Сарвама, финландски евродепутат. Предложението може да бъде прегледано в Екологичен потенциал още идната седмица. Петицията бе подкрепена от българския евродепутат Радан Кънев

Документът, адресиран до председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола, упорства да се премине към втората фаза на наказателната процедура против Унгария, стартирана през 2018 година по член 7 от Договора за Европейския съюз.

" Сега или в никакъв случай. Механизмът на Европейски Съюз за взимане на решения просто е затънал поради унгарския министър-председател Виктор Орбан. Единственият метод да реализираме триумф е да лишим Орбан от правото да гласоподава в Съвета. В същото време ще покажем, че изнудването в Европейски Съюз не е разрешено ", написа Петри Сарвама предходната седмица в X.

Искането значи да се констатира  " съществено и трайно нарушаване " от страна на Унгария на главния контракт. Такава оценка се дава на страна, която не се преценява с насоките, които към този момент са ѝ отправени от Съвета на Европейски Съюз при задействането на процедурата. При втората фаза от процедурата Еврокомисията или една трета от страните (след одобрение с болшинство от две трети в Европарламента), могат да призоват провинената страна да се яви още веднъж за пояснения пред Европейския съвет. След това Европейският съвет би трябвало да реши с единогласие да се премине към член 7.3 (третата фаза), т.е. лишаване на правото на глас, само че без присъединяване във вота на глобената страна.

Прегрешението на Унгария е редовно неспазване на върховенството на правото заради властническо ръководство на премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС. В момента затова са замразени две трети от еврофондовете за Унгария (22 милиарда евро) според Механизма за обвързване на финансирането от Европейски Съюз с върховенството на закона. Орбан има и други грехове, които фоормално не са планувани в Договора за Европейски Съюз, само че спъват действието на Съвета на Европейски Съюз.

Той се опълчва на общите политики за санкциониране на Русия, която разгласи страните от Европейски Съюз за вражески, откакто атакува Украйна. Негово несъгласие попречи през декември 2023 година на Европейския съвет да гласоподава помощ от 50 милиарда евро през идващите 4 години за Украйна. Единствено той си оот европейските ръководители си разреши да се ръкува обществено с съветския президент Владимир Путин, откакто Международният углавен съд го бе оповестил за търсен като вооеннопрестъпник.

При лишаване на правото на глас страната остава член на Европейски Съюз, длъжна е да извършва неговите решения, само че не взе участие в тяхното разработване. Тъй като не съществува процедура за изключване от Европейски Съюз, страната би трябвало сама да реши дали да продължи да членува в организация, която не се въздейства от нейното мнение, или да напусне непринудено, както постъпи Англия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР