В Европа няма толкова малка държава, в която да има

...
В Европа няма толкова малка държава, в която да има
Коментари Харесай

Стево Пендаровски обеща да е президент на всички

В Европа няма толкоз дребна страна, в която да има толкоз огромно разделяне в обществото. Аз ще бъда президент на всички. Това съобщи президентът Стево Пендаровски след церемонията по стъпването му в служба в Народното събрание на Република Северна Македония. 

Пендаровски, който е и първият президент на Република Северна Македония след смяната на името на страната, постави клетва и държа тирада пред депутатите, в която подаде ръка на опозицията за съдействие. Той сподели още, че политическите разлики ще продължат, тъй като са естествени, само че силата и капацитетът на обществото би трябвало да бъдат обединени към стратегически тематики.

В обръщението си той уточни четири целта в своята работата - пълноправното участие на Северна Македония в НАТО, започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, по-висок стопански напредък и нулева толератност към крупцията и проведената престъпност.

Според него един от най-важните резултати на последните президентски избори е, че те за пръв път са приети от всички, а всички етноси в страната за пръв път назовават страната „ моята страна ”.

Пендаровски приказва и за връзките със прилежащите страни, като договорите с България и Гърция новият президент на Северна Македония даде като положителен образец за политическа храброст.

Пендаровски се ангажира и със среда за свободна работа на медиите. Той сподели още в речта си, че е време да се заличат раните от близкото минало.

На церемонията в Народното събрание в Скопие участват българският президент Румен Радев, сръбският президент Александър Вучич, албанският президент Илир Мета и президентът на Косово Хашим Тачи. Външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович, гръцкият външен министър Георгиос Катругалос, заместник-министърът на външните работи на Полша Матей Ланг, заместник-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчи и представител на кабинета на словенския президент Борут Пахор. В зала бе и някогашният към този момент президент Георге Иванов, също и Бранко Цървенковски. В пленарна зала участват депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНE.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР