"В ЕС се промени парадигмата, по която публичният ресурс се

...
"В ЕС се промени парадигмата, по която публичният ресурс се
Коментари Харесай

Илияна Цанова: В ЕС публичният ресурс не се харчи, а се инвестира в проекти с висока добавена стойност

" В Европейски Съюз се промени парадигмата, по която общественият запас се влага, а не се харчи и то в планове с доста висока добавена стойност ". Това разяснява пред БНР Илияна Цанова, някогашен вицепремиер на две служебни държавни управления, работила е в Европейската банка за възобновяване и развиване, досегашен зам.-управител на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, прочут като „ проекта Юнкер “. Тя разясни, че концепцията на този фонд е била да подтиква вложения и е основан във времето, в което европейската стопанска система страдаше от финансовата рецесия, настъпила през 2009-а година.

" За 5 години ние инвестирахме близо 550 милиарда евро във всички 28 страни, тогава Англия към момента беше в Европейски Съюз . Това е план, който нямаше квоти по страни и нямаше обезпечени суми. Парите отиваха там, където имаше качествени планове и най-голямо търсене ", акцентира тя.

Като образец на добавена стойност на обществена инвестиция Цанова уточни решението на Европейския фонд за стратегически вложения да даде 100 млн. евро рисков капитал на "Бионтех " за създаване на имунизацията против Covid-19, средства, които никоя банка не е поискала да влага поради риска.

" С "Бионтех " Европейският фонд работи още от 2019-а година, тогава ги подкрепихме с 90 млн. евро рисков капитал за работата им в региона на раковите болести и създаване на имунотерапията. Тяхната работа в тази област подкрепя създаването на имунизацията, стъпила на техните разработки в региона на имунотерапията. През май, когато одобрихме тази договорка, цялата стойност на плана беше близо 900 млн. евро. 70% от финансирането на този план е с обществена поддръжка - рисков капитал от нас, близо 370 млн. евро грант от немското държавно управление, 20 млн. евро грант от Европейската комисия, останалите пари са под формата на акционерен капитал от "Пфайзер ". Не виждаме стандартен вложител, тъй като рискът е доста огромен. Нормално е банките на подобен стадий да не финансират подобен план. За последващи потребности комерсиалните банки биха влезнали, тъй като към този момент виждат какъв е резултатът и какъв брой дребни са рисковете ", изясни Цанова.

По думите й България е имала адекватност да се включи в търсенето на финансиране на планове по "плана Юнкер " . "Много прелестно сюрпризирана съм от частния бранш. Инвестициите, които направихме в България през тези 5 години, са близо 800 млн. евро . Тези пари са подкрепили вложения за близо 4 милиарда евро. И това са вложения, направени напълно на частния бранш, няма присъединяване от страната ", уточни Илияна Цанова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР