В ЕС от утре започва прилагането на нови правила, с

...
В ЕС от утре започва прилагането на нови правила, с
Коментари Харесай

В ЕС влизат в сила нови правила за заверките на документите

В Европейски Съюз от на следващия ден стартира използването на нови правила, с които се понижават разноските и формалностите за жителите, които живеят отвън личната си страна, заяви Европейската комисия.

Досега жителите, които се реалокират или живеят в друга страна от Европейски Съюз, би трябвало да заверяват издадените им публични документи (например уверение за раждане, брак или смърт), с цел да потвърдят истинността им. С новите правила отпада нуждата от такава легализация при представянето на публични документи, издадени в страна от Европейски Съюз, пред управляващите на друга страна в Общността.

По новите правила в доста случаи от жителите няма повече да се изисква да дават превод от върл преводач на формалните си документи.

Занапред формалните документи би трябвало да бъдат одобрявани като същински от управляващите в останалите страни от Европейски Съюз, без да бъде належащо да носят легализация.

Премахва се задължението за жителите да показват във всички случаи заверено копие и удостоверен превод на издадените им публични документи.

За да се избегне потребността от подобен превод, жителите могат да изискат общоприети удостоверения на всички езици на Европейски Съюз, които ще се ползват към формалните документи за облекчение на превода. Предвидени са отбрани против измамите.

Ако получаващата документа работа има основателни подозрения, може да направи инспекция в съответната друга страна от Европейски Съюз по настоящата осведомителна система за вътрешния пазар. Държавите ще продължат да ползват своите национални правила за признаването на наличието и действието на формалните документи, издадени в други страни от Европейски Съюз.

Около 17 милиона жители на Европейски Съюз живеят в страна от Общността. Около два милиона жители на Европейски Съюз ежедневно пресичат граница, с цел да работят или учат.

Правилата обгръщат формалните документи, с които се удостоверяват раждане, гибел, име, брачно положение и фамилното състояние, бракоразвод и законна разлъка, записано общуване, генезис, осиновяване, местоживеене и/или местожителство, народност, правосъдно минало, правото на жителя да избира и да бъде избиран в общинските избори и в изборите за Европейски парламент.

Въвеждат се многоезични общоприети удостоверения за облекчение на превода на публични документи в посочените области.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР