В Еквадор днес се провеждат президентски избори, повече от седмица

...
В Еквадор днес се провеждат президентски избори, повече от седмица
Коментари Харесай

В Еквадор избират нов президент

В Еквадор през днешния ден се организират президентски избори, повече от седмица след убийството на претендентът Фернандо Вилявисенсио по време на предизборната акция, заяви ДПА.

Осем претенденти се борят през днешния ден за най-високият пост. Луиса Гонсалес от лагера на някогашния президент Рафаел Кореа е считана за любимец. Следва я екоактивиста от коренното население Яку Перес и родения в Германия някогашен вицепрезидент Ото Зоненхолцнер.

13 милиона еквадорски гласоподаватели ще гласоподават с изключение на за президент и за депутати в Националното заседание. Избирателите ще вземат участие и в два референдума – за добива на петрол в националния парк Ясуни в региона на Амазонки и за добива на потребни изкопаеми в облачните гори на Чоко Андино.

Ако изборите не бъдат извоювани с безусловно болшинство от нито един от претендентите за президент или 40% от гласовете и 10 процентни пункта преднина пред втория в класирането, ще се организира втори тур на 15 октомври. Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че няма по какъв начин да има изрично победа за нито един от претендентите.

Разследващия публицист Кристиан Зурита беше повдигнат на мястото на убитият претендент от неговата партия „ Конструйе “, който беше декларирал, че ще води битка с корупцията и престъпността, в случай че завоюва президентския пост.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР