В една петъчна сутрин миналия декември белгийската полиция арестува висши

...
В една петъчна сутрин миналия декември белгийската полиция арестува висши
Коментари Харесай

Поглед върху ключовите играчи в скандала „Катаргейт“. Къде са те сега?

В една петъчна заран предишния декември белгийската полиция арестува висши политически фигури в скандал за приемане на пари против въздействие, който бързо ескалира и беше наименуван от пресата „ Катаргейт “. Той разкри тъмен под земята свят на задгранична интервенция, настоящ в основата на Европейския съюз.

Разследването продължава месеци и е с високи залози за белгийските прокурори. То носи всички отличителни белези на холивудска престъпна машинация. Има шпиони, секрети срещи в първокласни хотели, блестяща политическа двойка, и най-много, изказвания, че Катар, Мароко и Мавритания са навлезли надълбоко в демократичните процеси на Европейски Съюз.

Шест месеца след този предопределен 9 декември няколко сегашни и някогашни европейски парламентаристи дружно с един помощник прекараха известно време зад решетките по предварителни обвинявания в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна мрежа. Но съгласно подмятания от следователите, може да се появят и други имена.

Европейският парламент, към момента е разтресен от шока и се зарови в етичните промени, с цел да се опита да почисти миризмата на корупция преди европейските избори следващата година. Скандалът провокира яд и взаимни обвинявания в социалистическото семейство, към което принадлежаха всички от публично упрекнатите евродепутати.

Белгийските прокурори считат, че следствието по „ Катаргейт “ може да завърши до края на годината. Но с всеки минал месец има от ден на ден въпроси, в сравнение с отговори. Сред тях са и какво в действителност са получили в подмяна хората, за които се твърди, че са раздавали такива големи парични суми.

„ Политико “ наблюдава всеки поврат, обвързван с „ Катаргейт “. Ето какво се случва с основните герои в него:
1. Пиер Антонио Панцери — „ Тарторът “
Панцери в никакъв случай не бил забавен преди „ Катаргейт “. Човек, който е работил с италианския евродепутат, заяви, че Панцери прекарвал съвещанията на парламентарните комисии, гледайки документални филми за самолетни произшествия в YouTube. Но в този момент името му внезапно стана известно.

Затворен в Белгия от декември до април, Панцери призна виновността си. Той подписа договорка с прокурорите и се съгласи да назове имена в подмяна на по-лека присъда. Неговите брачна половинка и щерка, които бяха задържани в Италия, също са освободени.

В показанията си той доносничи на други евродепутати и приказва за приемане на дарове и парични подкупи от трите страни, посочени нагоре. При обиск в дома му в Брюксел на 9 декември полицията намира 600 000 евро в брой.

Панцери е синдикалист с ползи в Персийския залив. Той заема някои високи позиции за 15-те си години в Народното събрание, само че остава предпазлив и въздържан. През 2018 година той подписва секретна договорка от името на Европейския парламент с Катар, разкри „ Политико “.

След като напуща Народното събрание през 2019 година, Панцери  резервира достъпа си до постройката с помощта на основаната в Брюксел неправителствена организация за отбрана на правата на индивида Fight Impunity и сполучливо убеждава уважавани имена да се причислят към нея.

Панцери сега е под домакински арест в Брюксел.
2. Ева Каили — „ Падналата звезда “
Кариерата на блестящата гръцка телевизионна водеща, трансформирала се в политик, беше във напредък, откакто прекара една година като вицепрезидент на Народното събрание, преди кариерата й да се взриви предишния декември. В този предопределен ден тя дава на татко си куфар, цялостен с пари, преди да бъдат хванати на мястото на престъплението с явно непозволено добитите доходи. Каили е задържана и след дни губи всичките си парламентарни позиции.

В навечерието на Световното състезание по футбол Каили изнасяше речи пред Екологичен потенциал в поддръжка на Катар. Тя лобираше други членове на Екологичен потенциал да заемат по-мека позиция във връзка с човешките права в страната от Персийския залив. Освен това се появи изненадващо на гласоподаване за унищожаване на визите за Катар, на което нямаше причина да участва.

Но Каили твърди, че е почтена и отхвърля да се признае за отговорна, макар че е прекарала в пандиза по-дълго от всеки различен обвинен. Тя се оплака от неприятно отношение и твърди, че управляващите са нарушили правата й на майка на дребна щерка.
Наскоро освободена от изискванията на домакински арест, с екипа си от скъпи юристи тя възнамерява политическото си завръщане в Народното събрание.

Но без политическа партия в Европейски Съюз, към която да се върне, надвисналият над нея „ Катаргейт “ и следствието за корист с фондове на Европейски Съюз, опитът на Каили да се трансформира от изверг в жертва към този момент наподобява като задача невъзможна.
3. Франческо Джорджи – „ Довереният асистент “
Парламентарният асистент Франческо Джорджи, който е сътрудник на Ева Каили и татко на щерка им, в действителност е връзката сред Каили и Панцери.

Познанството на двамата италианци може да се наблюдава много обратно в годините – още от времето, когато Джорджи работи като политически сътрудник, преводач и помощник на по-стария Панцери в продължение на години.

Арестуван минути преди Каили през декември, Джорджи бързо призна ролята си в корупционната верига. След години работа като асистент на Панцери, през 2019 година той се трансферира и стартира работа за евродепутата Андреа Коцолино, различен основен обвинен.

Освободен от пандиза и по-късно от домакински арест, Джорджи към този момент е бил видян пред Народното събрание. Според испанския вестник El Mundo в този момент той живее дружно с Каили в тяхното жилище единствено на един хвърлей от Народното събрание.
4. Марк Тарабела – „ Местният антигерой “
Белгийският евродепутат социалист Марк Тарабела преди абсурда имаше репутация  на налична фигура. Той даже придружи мъж, облечен като Свети Никола, който раздаваше сладкиши в Народното събрание.

Сега той е упрекнат в приемане на дарове, откакто Панцери го упрекна, че е приел €140 000 от него, с цел да повлияе на работата по Катар в Народното събрание. Тарабела опроверга всичко това. Той поддържа своята непорочност от самото начало, само че с доста драма – от нахлуването на къщата му в наличието на ръководителя на Народното събрание Роберта Мецола, до сълзлива конференция предишния месец.

Тарабела беше задържан през февруари и неотложно изпъден от политическата си група. Зад решетките, той се опита, само че не съумя да принуди основния следовател Мишел Клез да напусне случая в дръзка правна контраофанзива, поставяйки под въпрос неутралността му.

Тарабела беше освободен от пандиза през април, по-късно и от домакински арест. А в този момент се върна към това, което евродепутатите умеят най-добре: да изнася речи в празна зала.
5. Андреа Козолино — „ Изчезналият законодател “
От тримата сегашни евродепутати, упрекнати в корупция, италианецът е най-странният – основно тъй като не е стъпвал в Белгия от месеци.

Откакто беше задържан в болница в Неапол през февруари, той се бори против екстрадиция в Белгия, до момента в който е под домакински арест. Белгийците желаят да го разпитат по обвинявания, че е блокирал резолюции за страни като Мароко в подмяна на пари. През 2019 година той пое от Панцери поста началник на парламентарната делегация на Магреб, и нае Франческо Джорджи.

Козолино също е изпъден от групата на социалистите. Той отхвърля всевъзможни нарушавания. След продължителна администрация сред белгийската и италианската правосъдна система, изгонването му беше позволено – макар че Козолино апелира делото във Върховния съд на Италия. Ако загуби, може да бъде върнат назад в Белгия.
6. Абдерахим Атмун — „ Човекът от Рабат “
Като дипломат на Рабат в Полша, мароканският политик беше един от дипломатите с най-хубави връзки в Европа, преди да стане едно от първите обществени лица на корупционната скица, разследвана от белгийските управляващи.

Според две заповеди за арест Атмун се явява като един от постоянните контакти на Панцери.

Дипломатът се върна в родната си страна в средата на декември и от този момент е доста предпазлив. Нито Атмун, нито мароканското посолство разясниха абсурда.
7. Али Бин Самих Ал Мари – „ Катарският инспектор “
Министърът на труда на Катар беше определен в понеделник за президент на годишната конференция на Агенцията по труда на Организация на обединените нации, макар хипотетичната му роля в „ Катаргейт “ и рецензиите, с които страната му се сблъска поради отношението към служащите мигранти по време на Световното състезание по футбол през предходната година.

„ Д-р Али ” не е публично упрекнат в каквото и да е нарушаване, само че името му попада в следствието на белгийската полиция като „ инспектор “ на дейностите на Панцери.
Ал Мари беше лицето на интернационалната дипломатическа акция на Катар за продобиване на другари, откакто връзките с неговите съседи от Персийския залив се утежниха. Той е бил чест посетител в подкомисията по правата на индивида на Европейския парламент, където постоянно се е срещал с някои от главните обвинени.

Белгийският вестник Le Soir заяви за околните му връзки с Панцери и Джорджи, в това число за среща в първокласния хотел Steigenberger Wiltcher в Брюксел, където съгласно вестникът може да е осъществен паричен трансфер.
8. Николо Фига-Таламанка — „ Шефът на организацията за човешки права “
Ръководителят на неправителствената организация за човешки права „ Няма мир без правдивост “, дейна в Европейския парламент, Фига-Таламанка беше задържан, упрекнат в корупция и вкаран в пандиза още при започване на следствието. Той бе освободен при започване на февруари, когато прокурорите наподобява омаловажиха хипотетичната му роля след самопризнанията на Панцери.

Неговата неправителствена организация е наела офис пространство на неправителствената организация Fight Impunity на Панцери. Двете организации споделят общ донор – основана в Съединени американски щати група, наречена Human Rights Foundation, която отхвърля да знае или взе участие в аферата „ Катаргейт “.

Фига-Таламанка от самото начало твърди, че е почтен и се закле да продължи работата си по правата на индивида.
9. Моника Белини — „ Счетоводителката “
Белгийската прокуратура заподозря счетоводителката на Пиер Антонио Панцери Моника Белини, че му е помогнала да реалокира нелегално добити доходи, като е съдействала за основаването на фиктивна компания, наречена Equality Consultancy, която даже има отпечатък в Брюксел. Тя отхвърля да е направила нарушаване.

Ситуацията се усложни в допълнение с настрана следствие на италианските правосъдни сили на други фигури към Белини и компанията. Миналия месец италиански съд отхвърли да я екстрадира в Белгия.
10. Лука Висентини — „ Синдикалистът “
Лука Висентини беше един от първите арестувани, само че по-късно беше освободен без обвинявания.

По време на акцията си за избиране на началник на Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC) той призна, че е получил 50 000 евро  подаяние от неправителствената организация на Панцери Fight Impunity. То е доставено като пари в пликове на Дядо Коледа, настояват медийни известия.

Висентини твърди, че е почтен, заявявайки, че парите не са изиграли никаква роля в позитивното му изказване по отношение на трудовите промени в Катар в предходната му роля като началник на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Той беше уволнен като началник на ITUC малко откакто получи работата. Следващите му професионални стъпки остават неразбираеми.
11. Мария Арена – „ професионален другар “ на Панцери
Известно е, че италианоговорящият белгийски евродепутат Арена е непосредствен помощник на основния обвинен Панцери. Тя разказа връзките им като „ професионално другарство “, а Панцери упорства за нейната непорочност.

Нито разпитана, нито упрекната от прокурори, тя непрекъснато декларира, че е почтена и не е забъркана, и продължава работата си като евродепутат. Но името ѝ се загатва в заповед за арест като част от група евродепутати, за които се твърди, че биха изпълнили предложенията на Панцери.

Арена се отдръпна като началник на комисията по правата на индивида в деня, в който „ Политико “ разкри, че не е заявила платено пътешестване до Катар, за което тя упрекна секретарката си. Тя бе един от първите хора, на които Ева Каили се е обадила след ареста на Франческо Джорджи.

Арена размени Панцери като началник на подкомисията по правата на индивида през 2019 година Преди това сподели пред „ Политико “, че не е възобновила тайната му договорка с Катар. 
Бонус! Мишел Клез – „ Главният инквизитор “
Докато тези 11 имена са до известна степен забъркани в „ Катаргейт “, на основният проверяващ Мишел Клез се постанова да подреди целия пъзел. Той е мистериозен съдия-следовател, който написа романи в свободното си време и е захласнат от финансови закононарушения. Белгийският магистрат към момента води следствието с антикорупционни следователи, откакто оцеля след опита на Тарабела да го в профил.

Тази седмица очевидци го заблязали в Европейския парламент да разпечатва офиса на Тарабела и да нахлува в този на Козолино, който се намира в същия кулоар.

Дали дребна Белгия ще успее да унищожи хипотетичната световна корупционна мрежа, която е блъснала сърцето на демокрацията в Европейски Съюз, зависи единствено от него.

*Текстът е оповестен в „ Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР