В една инициатива, която бележи стремежа към съхранение и популяризиране

...
В една инициатива, която бележи стремежа към съхранение и популяризиране
Коментари Харесай

Създаването на „Музей на българската носия“ във Варна: Стъпка към запазване на културното наследство

В една самодейност, която бележи устрема към предпазване и разпространение на богатото културно завещание на България, Татяна Асенова, шеф на Ритуална зала-Варна, предложи основаването на „ Музей на българската носия “ . Идеята беше показана по време на приемната на заместник-кмета по културата, образованието и спорта Павел Попов, като част от напъните за обогатяване на културния ландшафт на града.

Музеят има за цел да експонира сбирка от 400 неповторими, достоверни и ръчно направени български носии от 16 области на страната, владеене на общинската компания. Това предложение излиза от желанието да се сътвори пространство, което освен да показва тези скъпи артефакти на жителите и посетителите на града, само че и да предлага неповторима конюнктура за осъществяване на сватбени церемонии и други обществени събития.

Основен предизвикателство пред реализацията на плана е нуждата от акомодация и съоръжение на съществуващите пространства в постройката и двора на Отечествен фронт „ Обреди “ ЕООД, известни със своята характерна старинна архитектура. За да станат налични и функционални за задачите на музея, те се нуждаят от ремонт и инсталиране на рампи за детски колички и инвалиди.

Заместник-кметът Павел Попов изрази поддръжка за концепцията и се ангажира да оцени потребностите и опциите за развиване на музейното пространство. Предложенията за финансиране на плана ще бъдат прегледани в подтекста на бюджета на Община Варна за 2025 година.

Инициативата за „ Музей на българската носия “ е част от по-широк разговор сред локалната власт и дейните членове на общността във Варна, ориентиран към развиването на културни, просветителни и артистични планове в града. Други поръчки, разисквани по време на приемната, включваха разширение на просветителната инфраструктура, основаване на художествени ателиета и образуване на летни театрални фестивали, наблягайки ангажираността на жителите и управляващите към основаването на богат и разнороден културен живот във Варна.

Следващият приемен ден на заместник-кмета Павел Попов е плануван за 20 март, като той продължава да бъде отворен за оферти и начинания от страна на жителите, допринасящи за културното и публичното развиване на града.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР