В един момент в телевизията рязко се промениха правилата на

...
В един момент в телевизията рязко се промениха правилата на
Коментари Харесай

Как се разказва история в образи - майсторски клас в НБУ за телевизионна журналистика

„ В един миг в малкия екран внезапно се трансформираха разпоредбите на играта . Аз имам самочувствието, че знам по какъв начин се прави телевизия, само че това, което сега се прави в малките екрани, аз не мога да го върша. Това е някакъв различен бизнес. “ Това сподели пред БНР Дарина Сарелска, учител по телевизионна публицистика в Съединени американски щати, преди този момент  дългогодишен продуцент в bTV и шеф на новините на NOVA.
Анна Цолова, публицист и учител по обществена тирада уточни в предаването „ Преди всички “, че никой от новинарските и публицистични излъчвания в националните малките екрани не се е обърнал към нея през последните 4 години, откогато не е в дейната публицистика.

„ Дали аз бих желала да се върна, е напълно друга тема… В дейната публицистика в този й тип не бих се върнала . “

Сарелска и Цолова са част от майсторски клас в Нов български университет , в който се включват още журналистът Миролюба Бенатова и операторът Благой Момчилов.

Участниците в майсторския клас ще се образоват по какъв начин се споделя история в облици и за какво е значимо първият кадър да хваща окото, а последният - да основава спомен .

„ Когато Дарина завърши докторантурата си в Съединени американски щати, непринудено се роди концепцията – а за какво да не създадем нещо. Направихме контакт с университета, те ни подадоха ръка “, описа Анна Цолова. Тя е безапелационна, че „ тази специалност се учи в практиката , не става по време на лекции “, а образователният радио-телевизионен комплекс на Нов български университет е неповторим по рода си и респектиращ.

„ Мъчно ми беше, че преподавам на американски студенти, които, все си мисля, че и без мен могат да се оправят в тази специалност. Мисля, че мога да съм доста по-полезна на български студенти по публицистика и по телевизионна публицистика съответно “, посочи своя претекст да се включи в плана Дарина Сарелска.

Благой Момчилов е индивидът с необикновено око за телевизия, за роман, за история “, добави тя. „ Вярваме, че в този композиция можем да дадем доста. “

„ Има доста огромен интерес към това, което предлагаме с Нов български университет. Обмисляме да го създадем трайно във времето, да не е еднократно събитие “, означи Дарина Сарелска.

Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР