В двора на на Техническия университет – филиал Пловдив отново

...
В двора на на Техническия университет – филиал Пловдив отново
Коментари Харесай

Марлен Димитрова е първенец на випуск 23 в ТУ

В двора на на Техническия университет – филиал Пловдив още веднъж прозвуча студентският химн „ Gaudeamus igitur ”.

На тържествена гала своите дипломи получиха 176 бакалаври и магистри от Факултета по електроника и автоматика към висшето образователно заведение.

Според оценката на преподавателите и ръководителите на Техническия университет – филиал Пловдив випуск 2023 се е показал доста добре по времето на своето следване, за което приказва и фактът, че отличниците от курса са 32.

По решение на академичното управление шестима от дипломантите получават и златен орден, а други петима – сребърен.

Абсолютен отличник на факултета е магистър-инженер Николай Колев от компетентност „ Електротехника “, който се дипломира с триумф 6.00.

Сред бакалаврите, купата „ Първенец на випуска “ получи Марлен Димитрова от компетентност „ Индустриално инженерство “ с триумф отличен 5.90. Общо във випуск 2023 година дипломантите са 395.

Досега – 35 години след основаването на пловдивския филиал на Техническия университет – висшето образователно заведение е обучило 12 115 инженери и информатици, 6367 от тях за приключили факултет „ Електроника и автоматика “.

Директорът на Техническия университет – филиал Пловдив доцент доктор Никола Шакев показа, че студентите от випуск 2023 година са минали много тежко следване поради коронавирус рестриктивните мерки за присъствено образование.

От друга страна това донесе спомагателни умения на студентите и преподавателите в електронна среда, разяснява доцент Шакев. Според него приключилите студенти имат доста добър кариерен късмет, тъй като в последните години българската стопанска система изпитва апетит за инженери и експерти с техническо обучение.

Дефицитът на инженери трансформира и тактиката на компаниите и те от ден на ден партнират с Техническия университет – филиал Пловдив, предоставяйки му най-съвременна техника и технологии за лабораториите, където бъдещите инженери да бъдат обучавани. Студентите ни получават поддръжка от промишлеността по време на цялото следване и това е доста значимо за тяхното кариерно развиване, заключи доцент Шакев.

На празника на абитуриентите гостуваха 7 огромни национални и районни компании, които бяха подготвили дарове за най-успешните дипломанти. Директорът на една от компаниите, свързани с енергетиката съобщи, че е подготвен да подпише трудов контракт още тук и сега  със приключилите Тепническия университет – филиал Пловдив.

Свързахме се с някои от най-хубавите студенти от випуск 2023 година. Не успяхме да беседваме обаче с първенеца на випуска при магистрите от Факултета по машиностроене и уредостроене Хараламбос Теодоридис. Причината – незабавно след завършването си той е свикан в гръцката войска.

Инженер Валентина Бъбарова е №1 в своя випуск измежду бакалаврите. Тя приключи специалността „ Дизайн и печатни връзки “ с триумф отличен 5,80.  Веднага започнах работа в огромна пловдивска печатница като инженер технолог на офсетови печатни машини, споделя отличничката.

„ Сигурно ще продължа да изучавам и магистратура, само че сега арестувам, с цел да се съсредоточа върху работата. Чувствам се доста добре в академична среда на университета. За мен бе скъпо, че преподавателите желаеха да знаят мнението ни по даден въпрос и обосновките ни – без значение дали са правилни или неправилни. И помагаха с насоки, а не просто да ни дадат отговор и да споделят: ей това е вярното, другото няма смисъл. “- описа инж. Бъбарова.

Инженер Марлен Димитрова си извоюва купата „ Първенец “ на випуска със своя триумф отличен 5,90.

Тя към този момент е трето потомство инженер и поема  решително традицията на своите фамилни предшественици. Счита, че инженерството е „ заложено “ в нея. „ Техническият университет – филиал Пловдив ми даде освен влиятелна специалност, само че по време на следването се ощастливих със свое семейство, а дружно със брачна половинка ми се радваме на първото си дете.

В момента сме в Германия, където отговаряме за преместването в България на високотехнологично дружество за здравна оптика.

Става дума за дружество, което ще създава най-важните оптически елементи за медицинските роботи ДаВинчи. Ценя доста това, че 90 % от преподавателите са ни освен учители, само че и другари. Зная, че и отсега нататък ще мога да ги диря, когато имам да вземам решение инженерни задания в моята работа. “ – заключи инж. Марлен Димитрова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР