В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за

...
В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над средната за
Коментари Харесай

Най-много заболели от туберкулоза у нас има в област Враца

В дванайсет области заболеваемостта от туберкулоза е над междинната за страната. Това оповестяват от Националния център по заразни и паразитни заболявания, базирайки се на предварителни данни от Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата.
Заболеваемостта от туберкулоза в страната е 9,7 на 100 000 през 2021 година, само че в в област Враца е 20,3 , в област Сливен – 16,4, в област Пловдив – 14,6, в област Ямбол – 13,7, в София област – 13,4, в област Велико Търново – 12,2, в област Благоевград – 12, в област Русе – 11,8, в област Стара Загора – 11,6, в област Силистра – 11,2, в област Габрово – 10,4, в област Разград – 1, демонстрират данните.
В България диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни, без значение от здравноосигурителния статус на жителите. Ежегодно Министерството на здравеопазването обезпечава както финансов запас за противотуберкулозни медикаменти от първи ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, по този начин и финансиране на лечебните заведения за лекуване на туберкулоза, напомнят от Центъра.
Микробиологичната диагноза на туберкулозата в България се реализира в 33 лаборатории. Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни и паразитни заболявания е единствената в страната интернационално сертифицирана лаборатория от СЗО и в нея се удостоверяват всички резистентни туберкулозни варианти от цялата страна. 
Днес се навършват 141 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis  - извършител на туберкулозата, от доктор Роберт Кох. На 24 март се отбелязва Световният ден за битка с туберкулозата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР