В два последователни дни Карлово събира най-изявените изследователи и учени,

...
В два последователни дни Карлово събира най-изявените изследователи и учени,
Коментари Харесай

Братът на нобелиста Орхан Памук в Карлово: Откри научен фору...

В два поредни дни Карлово събира най-изявените откриватели и учени, занимаващи се със стопанско-исторически проучвания в България и на Балканите. Научното събитие, което  е едно от най-значимите за годината, е отдадено на 150-годишнината от гибелта на огромния карловски бизнесмен, банкер и донор Христо Георгиев. То се организира под заглавието " Дилеми на развиването ".

Специален посетител на конференцията в Карлово и пленарен преподавател бе  световноизвестният турски икономист, историк и учител проф. доктор Шевкет Памук (London School of Economics, Boğaziçi University). Той откри форума.

В 25 отчета, показани от академични преподаватели и учени от Центъра за стопанско-исторически проучвания и Института за исторически проучвания при Българска академия на науките, направиха прорез на стопанския живот в България  през епохата на Възраждането.

Организатори на форума са  Фондация " Евлогий и Христо Георгиеви ", Центърът за стопанско-исторически проучвания и  ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Два от отчетите бяха отдадени на стопанската активност на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Единият е доктор Александър Златанов от Българска академия на науките  за стопанско-търговската мрежа на Евлоги Георгиев през 1839 година Другият е  на доцент доктор Валентин Китанов - „ Тютюнът в стопанските самодейност на Евлоги и Христо Георгиеви “.

Колкото повече знаем за Евлоги и Христо Георгиев и за значимата им роля  във времето, в което те са живели, толкоз повече ще се обогатяваме като персони, съобщи в приветствието си към участниците във форума кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов. Той поздрави  фондация „ Евлогий и Христо Георгиеви “ и участниците в конференцията за тази научна самодейност и акцентира, че след нея ще  знаем повече за двамата бизнесмени, донори и родолюбци от Карлово, а тяхното дело ще бъде още по-известно “, сподели още Кабаиванов.



 Христо Тучев от фондация „ Евлогий и Христо Георгиеви – Карлово “и неговите сподвижници  предприемачите Валентин Матеев и Станислав Богоев също приветстваха  конференция. Христо Тучев уточни, че в ден като този образованието, предприемачеството и духът на Карлово се събират дружно.

 Той напомни приноса на Карлово за развиването на България от Възраждането, през социализма и до ден сегашен. Без Карлово България би била по-малка, акцентира той. Тучев прикани през днешния ден, когато Карлово има проблем, когато карловските села страдат след сполетялото ги естествено злополучие, България би трябвало да знае, че хората тук имат потребност от нейната помощ.  

В знак на благодарност към делото на братя Евлоги и Христо Георгиеви участниците във форума поставиха цветя пред техния монумент. Те посетиха къщата на най-близкия сподвижник на Васил Левски Иван Грозев, един от най-значимите бизнесмени след Освобождението на България от турско иго,  учредител и първи ръководител на Българската търговско-промишлена палата и направиха туристическа обиколка по исторически места в Карлово.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР