В древността свастиката (кръст с пречупени на 90 градуса краища)

...
В древността свастиката (кръст с пречупени на 90 градуса краища)
Коментари Харесай

Какво е значението на свастиката и защо Хитлер я избира?

В древността свастиката (кръст с пречупени на 90 градуса краища) е била уважаван знак за изобилие, богатство и даже израз на божественото. През 20-те години на предишния век обаче Хитлер я избира като знак на своето националистическо придвижване и тя се трансформира в синоним на ненавист, смут, гнет и милиони погубени човешки животи.

Съвременното значение на свастиката е в цялостна диаметралност на това от древността. Знакът за шанс и вяра бива завзет от Хитлер и неговите почитатели, и се трансформира за хората в знак на гибелта и националистическите хрумвания и дейности на Третия райх.

Връщаме се въображаемо обратно във времето. Годината е 1968-а. Богатият немски търговец и археолог Хайнрих Шлиман подхваща съдбоносно пътешестване. С книгата на Омир „ Илиада “ в ръка той потегля да търси останките на митичния град Троя. Минават две години в несполучливи опити и немският откривател е на път да се откаже.
Статуи на Буда в Тайван

Вместо това обаче той се насочва и провежда разкопките си в мистериозната могила Хисарлик на брега на Егейско море на територията на Турция. Късметът му се усмихва. Самоукият археолог открива пластове и артефакти, принадлежащи на раси, живели преди хиляди години по тези места.

Изровени са голям брой бижута и други предмети от бронз, сребро и злато. Откривателят е уверен, че е разкрил останките на митичната Троя, макар че по-късни разкопки отхвърлят неговото изказване. Навярно се чудите за какво ви описваме това. Отговорът е, че измежду артефактите Шлиман се натъква на към 1800 изображения на знак, наподобяващ кръст със свити рамена. Новината за откритието му бързо се разгръща надлъж и нашир. Тайнственият знак, претрупан единствено с позитивни смисли, стартира да се употребява навсякъде и може да бъде открит на всевъзможни места и върху всевъзможни предмети от бита на територията на Европа, а по-късно и целия свят. Знакът се появява и в разнообразни елементи от архитектурата, както и върху голям брой бижута (обици, гривни, медальони) и значки. Дори спортни тимове от хокей на лед до баскетбол си избират псевдонима „ Свастиките “.

Според историците най-старата изобразена свастика датира отпреди 15 000 години. Намерена е на повърхността на бивни, открити в Украйна през 1908 година Предполага се, че тя е употребена като знак на плодородието, благосъстоянието, шанса и вярата.

Решетка на черква в Етиопия

На територията на Източна Европа свастиката също се появява като знак на Винчанската просвета, живяла по времето на неолита – преди към 7000 години. През бронзовата ера свастиката става необятно публикуван знак, олицетворяващ Слънцето и неговия безконечен ход за илирите (индоевропейски племена, населявали западните елементи на Балканския полуостров през Античността). Появява се още на месопотамските монети; върху вази и облекла в Гърция; образува мозаечни претекстове в Рим, стои като стилизиран кръст в келтски реликви, артефакти със свастика са открити и на територията на Англия.
Интересен факт е, че свастиката постоянно се вплита с изключение на в предмети от бита и здания, и в религиозната европейска иконография. В ранно християнското изкуство този знак изобразява успеха на Христос над гибелта. Днес признакът може да се види върху оживелите средновековни икони, църковни украси, гербове и върху текстилни фрагменти от 12-ти век. Тя става и запазена марка, показваща силата и властта на скандинавския господ Тор.
Както споменахме, Европа не е единственият дом на свастиката. Интересно е, че кръстът с пречупени краища се появява като претекст и на територията на Африка, в културата на маите и ацтеките в Южна и Централна Америка, измежду голям брой индиански и други племена в Северна Америка и най-много в Индия и цяла Азия. Всъщност свастиката е заветен знак за почитателите на индуизма, будизма и джайнизма.
Изследователят на древността Емил-Луис Бърнуф изрича изказване, че е разкрил връзка сред свастиката и мистериозен античен „ върховен “ или още „ властнически “ народ – този на арийците. В манастирското учебно заведение в абатството Ламбах в Австрия, което младият Адолф Хитлер посещава, е имало издълбани свастики върху камъка и дограмата.


Колоездач в Бали

Този знак се запечатва в съзнанието на бъдещия немски фюрер. Той е въодушевен от концепцията за „ чистата “ раса на арийците. Те, съгласно теорията на Бърнуф, са предшественици на германците, разпрострели властта си до далечни точки из Европа и света. Хитлер има вяра абсолютно в изказванията на Бърнуф, а фикс концепция му става да освободи страната си и света от „ другите “, „ другите “, „ нечистите “ и да върне могъществото и чистотата на арийската „ висша “ раса. Това били хора с бяла кожа и се смятали за „ връх на човешката еволюция “. Така Адолф Хитлер основава националистическата партия, на която става водач, а свастиката или хакенкройц (кръст с кука) става неин непокътнат знак през 1920 година Хитлер персонално проектира нацисткото знаме като го оцветява в алено, бяло и черно. И написа в автобиографичния си манифест „ Моята битка ” „ В алено виждаме обществената концепция на придвижването, в бяло – националистическата концепция, в свастиката – задачата на битката за успеха на арийския човек “.

Знамето на националистите става народен байрак на Германия на 15 септември 1935 година В същия ден са признати два расови закона, които не разрешават браковете сред германци и евреи, и заявяват, че единствено тези с немска кръв могат да бъдат жители на Райха.
Хитлер е добре осведомен с позитивното значение на свастиката и има вяра, че този знак ще донесе триумф на неговите, по думите му, „ свещена концепция и задача ”.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР