В древния свят се е смятало, че хелиотропът държи първенството

...
В древния свят се е смятало, че хелиотропът държи първенството
Коментари Харесай

Свойствата на кървавия камък Хелиотроп

В античния свят се е считало, че хелиотропът държи шампионата измежду най-красивите камъни от яспис със своя жив, бездънен, експресивен и земен зелен цвят, декориран с яркочервени плетеници.

Наричан безоблачен камък и камъка на Христос, неговата сила носи чистотата на кръвта и по своята същина се свързва с живота и раждането, жизнеността и силата, пристрастеността и смелостта. Използвал се е като амулет поради своята магическа и мистична харизма. Хората вярвали, че той ще ги пази и ще подхранва виталната им мощ и здраве.

Най-широко публикуваната легенда, която е известна за хелиотропа, идва от Средновековието. Според нея кървавият камък се повява при разпъването на Исус Христос, когато кръвта от раните му прокапва върху потъналата в тъмнозелена трева земя, която на часа се трансформира в скъпоценна корав със същия цвят; а пък друга версия гласи, че кръвта, която изтича при пробождането на Божия наследник с копие, се стичала по кръста и обливала скупчени зелени ясписи, които се намирали на земята. Така се основал и хелиотропът – вариация на ясписа.

Днес, както и тогава, той се преглежда като полускъпоценен камък, станал знак на благородна всеотдайност, който може да достави с кураж и разтуха тези, призовани по орис да се раздават в името на положителното на другите. Хелиотропът пробужда в характера на тези, които се окичват с него или го носят със себе си алтруизъм и достойнство.

Хелиотропът е скъп и доста преди времето на Христос, прочут в древността под името безоблачен камък. От гръцки helios значи слънце, а trepein – обръщам, привличам. Така смисълът, който е вложен, подсказва, че камъкът привличал слънчевите лъчи. Вярвало се, че подложен против залязващото слънце или потънал във вода, пречупвал светлината и я отразявал с червени лъчи. Неговата приложимост за излекуване и връзката му със признака на кръвта и детоксикацията на органите датира от пет хиляди години в Месопотамия.

 Легенда за Хелиотроп

В доста култури хелиотропът е употребен след потапяне в студена вода, като по-късно бивал поставян върху тялото, с цел да се подкрепи циркулацията на кръвта и да трансферира силата на слънцето в живия организъм. Смятало се, че предотвратява пострадвания и болести, че стопира притока на кръв и лимитира кръвоизлива от прорезни рани и респективно има силата да даде живителна сила за възобновяване.

Неговият коагулантен резултат е бил рано оголен от античните хора и заради тази причина в миналото войните постоянно държали в себе си за талисман камъка. Те били уверени, че той им подсигурява магическа отбрана и им вдъхва храброст.

Известните са и доста на практика приложения на кървавия камък. Смлян на прахуляк се смесвал с мед и по-късно по този начин направената помада била употребена за лекуване на тумори и евакуиране на змийска отрова. Дори казвали за него, че можел в границите на един ден да извлече толкоз гной, че да излекува изцяло зародил цирей. Хелиотропът се свързвал и с вярата, че щом го погледнеш, може да изцели разнообразни очни болести.

Честият контакт с камъка подхранва положителното здраве, дългия живот и носи на притежателя си шанс, благосъстояние и популярност. Смятан е за сигурен щит против уроки. Помага да се справите в неравностойна борба, в случай че врагът ви носи главната виновност за зародилия спор.

Хелиотропът пази от машинация и операции. Грижи се за справедливия излаз в правосъдни каузи и споразумяване на разногласия от юридически темперамент. Смята се, че този тип яспис има вълшебен свойства със способността си да управлява времето, да стопира мълниите и да откликва на молбите за дъжд.

Носенето на кървавия камък се употребява против закани или тормоз - вербален или физически. Той може да насочи мисълта ни в вярната посока и да ни упъти по кое време би трябвало да предприемем по-решителни дейности и по кое време е време да си замълчим или да оттеглим. Ако прикрепите хелиотроп към дрехата на дете или младеж, който е обект на тормоз, камъкът може да извърши чудодейно видоизменение, като даде умения и мощ за пригаждане към новите и неподходящи условия.

 Кървав камък Хелиотроп

Камъкът на Христос може да усили умствената изясненост и да подкрепи човек при вземането на решения. Той обезпечава нужния душевен подтик, когато мотивацията липсва, и може да съживи мозъка и тялото, в случай че силата им е пред привършване. Камъкът подтиква съновиденията и ускорява интуицията. Той е превъзходен за увеличение на творчествата мощ, обработване и осъществяване на даден план от началния план до крайния резултат.

Хелиотропът е камъкът на богинята-майка и като подобен се грижи за разрешаване на недоразумения или компликации по отношение на майчинството. Той също по този начин оказва помощ на майките в процеса на свързване с рожбата след травматично раждане или когато майката и бебето са разграничени за известно време.

Един отличен стимулатор се явява хелиотропът и за имунната система, като защищава от настинки, грип, инфекции и възпаления. Дава също по този начин забележителна помощ за възкръсване и енергизиране на тялото след заболяване, пострадване или физическо безсилие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР