В Доклад за правата на човека у нас за 2020

...
В Доклад за правата на човека у нас за 2020
Коментари Харесай

Държавният департамент: Работата срещу нарушаването на човешките права в България „куца“


В Доклад за правата на индивида у нас за 2020 година, направен от Държавния департамент на Съединените щати се показва, че подхванатите от България дейности против нарушаването на човешките права са незадоволителни.

В резюмето на документа, разгласява на уеб страницата на американското посолство в София се показва още, че има проблеми с полицейско принуждение, битката с корупция та и съд ебната система, съобщи БНР.

В отчет а за страната ни се твърди, че има принудително отношение от страна на полиция та, случайни арести, съществени проблеми с независимостта на съд ебната система, съществени ограничавания на правото на свободно изложение, в това число цензура на медиите, принуждение и закани за практикуване на принуждение против публицисти, както и че корпоративен и политически напън върху медиите в композиция с възходяща и непрозрачна централизация на медийна благосъстоятелност и разпространителска мрежа са навредили съществено на медийния плурализъм.

Цитирани са образци за наказателно гонене за угнетяване свободата на словото и дейности против критици на държавното управление.

Споменават се и за опити за надзор върху публицистичните политики на публично финансираните Българска национална телевизия и БНР чрез „ политизирано въздействие върху тяхното управление “.

Споменато е и нападението против проверяващия публицист Слави Ангелов. Включен е и карцерът на отразилия анти-правителствени митинги Димитър Кенаров - арест който локални организации дефинират като „ противозаконен “.

В отчет а има и изказвания за връщане на бежанци или търсещи леговище лица, тежки корупционни действия.

Посочено е още, че въпреки управляващите в България да са подхванали стъпки за наказателно гонене и налагане на наказване на длъжностните лица, направили нарушавания на правата на индивида, дейностите на държавните органи са били незадоволителни и се следят проблеми с безнаказаността.

В отчет а на Държавния департамент се показва още, че като цяло съд ебната система ползва правото на обективен и обществен развой против обвинени.

Свободата на словото и печата като цяло се съблюдава, не се лимитира достъпа до интернет, не се постанова цензура на онлайн съд ържание, съблюдава се и конституционно обезпеченото право на спокойно събиране и съдружие на жителите.

Не се следят ограничавания върху университетските свободи или културни прояви.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР