В доклад на Инспектората на Министерството на правосъдието от март

...
В доклад на Инспектората на Министерството на правосъдието от март
Коментари Харесай

Очевидец на Narod.bg: Крум Зарков прикрива далаверите на Даниела Митева в Агенцията по вписвания

В отчет на Инспектората на Министерството на правораздаването от март 2021 година стана ясно, че покровителствената от министър Крум Зарков изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Даниела Митева прави нарушавания с бюджетни средства, като пазари без оферта за над 80 000 лв. санитарни материали с лъжата, че процедурата не била по Закона за публичните поръчки.

Според Инспектората обаче не става въпрос дали е по Закон за обществените поръчки или не, а дали е предпазен публичният интерес с най-хубавата цена. Пред правната комисия в Народно събрание преди по-малко от месец Крум Зарков разгласи, че кредитира думите на подчинената си, че нарушаване не е имало.

Как да няма, господин Зарков, къде е офертата на спечелилата компания?

Или както Митева се оправдава в отговора си до вас, офертата била дадена на чиновник? Кога се е работело по този начин в организацията при съществуването на електронно деловодство? Има ли, няма ли оферирани цени? Разбира се, по-удобно е да се каже, че е в чиновник, дано те да са виновни…

„ Непослушните “ служители към този момент са изчегъртани и организацията се ръководи на правилото „ или изпълняваш каквото каже Митева, или си навън “, удостовери източникът на Narod.bg.

Независимо от сериозния отчет на инспектората, без значение, че се сезираха други държавни органи, Даниела Митева продължава да „ ръководи “ в същия дух, а за премия получила от Крум Зарков 9000 лв. „ бонус “ за Коледа….

Според обществена информация от уеб страницата на Агенция по публични поръчки беззаконията на изпълнителния шеф освен не секват, а получават плашещи размери.

Пример за това е оповестена поръчка за цифровизация на досиета в „ Човешки запаси “, където са отстранени без претекстове 3 от 4-те подали предложения компании.

Още по-скандален е казусът за ремонт на покрив в постройка, в която се обитава чартърен Службата по вписванията – Силистра.

Кметът на община Силистра изпраща лична оценка, която е повишена в Агенцията с към 4 пъти. Интересно е събитието, че при съществуване на цялостен отдел чиновници, виновни за собствеността и ремонтите, е платено на външен специалист да прави остойностяване, и то не за нова постройка, а за покрив.

Още по-безумно е, че покривът не просто ще се ремонтира, а е на инженеринг. Тоест, първо още веднъж ще се проектира, остойностява, след това ще се ремонтира. И отново да повторим, става дума за покрив. Защо ли? Ами несъмнено, за повече пари. А не ви ли хрумва, че има двойно заплащане за едно и също нещо? Явно Митева си пада по ремонтите. Неслучайно за късото време, когато беше спусната да ръководи преди години, сагата й завърши с прокурорски инспекции за постройка на Агенцията.

Продължаваме да следим обществения указател на Агенцията за публични поръчки и „ стопански преференциалните “ решения на Митева. Следващата решена процедура е публичната поръчка за климатици, при която от обществена информация е видно, че цените на климатиците са повишени от 20 до 69% по отношение на пазарната цена.

При най-елементарна информация в интернет спечелилите климатици са фрапантно по-евтини и то при обществено оповестени на уеб страниците на огромни снабдители. Дори не приказваме за отстъпка, която се дава при закупуването на по-голямо количество.

Нарушения се откриват и в техническата спецификация на Агенцията и офертата на оповестеният за реализатор за част от препоръчаните климатици. Явно в бързината да махне още веднъж по-ниската цена директорката не е „ догледала “, че печелившата по-висока отново не дава отговор на условията за част от климатиците.

И това, господин министър Крум Зарков, са единствено от няколкото забележими обществено оповестени процедури. Какво има под айсберга, българският поданик единствено може да си показа, въпреки че от неговия джобове излиза заплащането.

Пропуснато несъзнателно било и оповестяването на поръчка на прът център, свързващ жителите на народен телефон по значими за тях въпроси. Как и кой обслужва качествено народа, остава неразбираемо.

Реклама

Отново от обществено налична информация е видно, че редовно не са се ползвали в системата протоколи на комисиите, което води до въпроса имало ли е въобще такива протоколи?

За похлупак постоянно се разделят поръчки, с цел да се подписват контракти под прага на Закон за обществените поръчки и да минат по „ бързата процедура “.

Както споменахме, в Агенцията по вписвания има голям брой контракти на директно договаряне, които дублират функционалности на чиновници и следва да се извършват от тях. Добре знае се, че при този тип контракти не може да се конкурират и цени.

Нарушенията не свършват дотук. Оказва се, че Митева е предизвикала и друга, много по-сериозна вреда за държавният бюджет. В законоустановения в Закона за счетоводството /чл. 38/ период госпожа изпълнителната директорка не е подала информация /списък/ към Национална агенция за приходите за юридическите лица, които не са показали докладите си в периода избран от законодателя.

Какво значи това? При подаване на този лист от Агенция по вписванията Национална агенция за приходите изготвя наказателни постановления, с които лицата биват глобени за нарушавания на закона.

Средствата влизат в държавния бюджет. Е, да, само че този път едва ли ще влязат. Сроковете са изпуснати. Изпълнителната директорка е свършила невероятна услуга на бизнеса /поне на тази част, която не желае или не извършва закона/, факт, и е осигурила прелестна неспособност на приходната организация да НЕ може да събере едни дължими санкционни пари. А другите компании, които прецизно съблюдават отговорностите си са още веднъж в неравнопоставена обстановка. Да, господин министър, и това е добър образец за „ запазване “ на държавни пари, ядосва се източникът на Narod.bg.

И продължава:

Ще ви помогнем да сметнете вредата от неподадена информация до Национална агенция за приходите. Съгласно Закона за счетоводството, който наруши условията на член 40 или на §9а от преходните и заключителните разпореждания за издание на актовете по член 40, алинея 1 – 3, се санкционира с санкция в размер от 500 до 2000 лева, а на юридическо лице и едноличен търговец се постанова имуществена глоба в размер от 500 до 3000 лева

Предполага се сте наясно, че според закона Агенция по вписванията е длъжна да даде на Национална агенция за приходите информацията за неподадени финансови доклади, което постоянно е изпълнявано досега.

Случайно или не, изработен е пропуск и информация в Национална агенция за приходите предоставена от АВ за 2022 година няма. Отново оставяме на вас, министър Крум Зарков да изчислите вредата за бюджета, като се вземат поради даже минималния размер на санкциите и броя на приблизително неподавалите в минали години към 100 до 150 хиляди търговци. Сумата е многоцифрена, както забелязвате.

Дали Митева се е разсеяла от схемите по публичните поръчки, или се касае за непросветеност, е редно вие да кажете.

Освен, че е нарушен механизмът за надзор, към момента не са оповестени подадените годишни финансови доклади през 2020 година, като по този метод се препятства свободният достъп до тях и се нарушават главните правила на гласност и доверие в регистъра. 

В свое изказване пред медиите през юни 2021 година тогавашният министър на правораздаването Янаки Стоилов заяви, че в Агенция по вписванията има непоследователна процедура, която с смяната на управлението е изменена и чака до половин година последователно да се преодолее забавянето при разглеждането на годишните финансови доклади (под 1 милион, които не са прегледани от чиновниците на Агенция по вписванията).

Допълва, че е изискал график и се надява при започване на идната година да се установи доста ускоряване при обработката на годишните финансови доклади.

Въпреки тези афиширани ограничения освен, че не са обработени годишните финансови доклади от преди три години, а техният брой надвишава 1 милион и даже към този момент не се ползва механизмът за надзор посредством налагане на финансови наказания за тези, които не са ги подали.

Докога, господин Зарков, ще си затваряте очите от това, което се случва в Агенция по вписванията, която в никакъв случай до този миг не е била в такова плачевно положение, разтърсвана от фрапиращо управническо изтощение на изпълнителната директорка с фокус не върху значимите задания по закон, а върху ремонтчета на покриви? Изглежда, по-важно е извън нещата да наподобяват приветливо, а вътре ябълката да е напълно гнила.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР