В дните от днес до сряда домакините почистват домовете си,

...
В дните от днес до сряда домакините почистват домовете си,
Коментари Харесай

Какви са обичаите през първите три дни от Страстната седмица

В дните от през днешния ден до сряда домакините почистват домовете си, къпят за здраве децата си и приготвят къщите за Възкресение Христово . Това разясни за Радио „ Фокус “ – Велико Търново етнографът от Историческия музей вв Горна Оряховица Теменуга Йорданова. Тя напомни, че всеки един от дните до Великден, които са част от Страстната седмица, е наименуван за разнообразни традиции. В първите три се почиства къщата, мият се и се къпят децата за здраве и благодат.
„ В срядата не се работи женска работа – не се преде, тъче или шие. На места се боядисват яйца в този ден, само че тази процедура се среща рядко, защото в множеството реиони от страната този бит се извършва на Велики четвъртък “, разясни още Теменуга Йорданова.
В предишното това се е предписание единствено от стопанката на къщата, която би трябвало да е сама, до момента в който не свърши с алената багра. Според църковните догми на този ден е осъществено измяната против Христос. На Велики петък, наименуван още Разпети петък, не се прави никаква работа като се изключи подготвяне на празнични ястия, козунаци и хлябове. На Велика събота Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Христос, намират го празен, а пред тях се явява ангел, който им споделя, че Христос е възкръснал. В този ден дамите носят на гробищата и раздават от боядисаните яйца и самун за умрелите, заради което денят се назовава Душна събота. В идващите три дни – неделя, понеделник и вторник православните християни честват Великден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР