В дните на Великия пост, време на усилена духовна борба,

...
В дните на Великия пост, време на усилена духовна борба,
Коментари Харесай

Български монаси се обявиха в подкрепа на Киево-Печорското монашеско братство


В дните на Великия пост, време на усилена духовна битка, наред с множеството тествания и най-много ужасите от войната в Украйна - загубата на човешки животи и страданието на стотици хиляди души, изгубили своите близки, жилища, имущество заради военните дейности или заради естествени бедствия в други райони на света, за нас православните християни се добави и тази рана на усилващите се гонения против Украинската православна черква.

Силно обезпокоени сме от решението на управлението на Националния резерват " Киевско-Печерска лавра " към Министерството на културата и осведомителната политика на Украйна до 29 март 2023 година монасите и населниците на лаврата да изоставен светата обител .

Успенската Киево-Печерска лавра е първият манастир в новопокръстената Киевска Рус, учреден през 11 век от първите подвижници на древноруското монашество - преподобните Антоний и Теодосий Киевопечерски. Съграждан и благоустройван от православното монашество и народ в Киевска Рус и по-късно в Руската империя, в манастира просияват стотици светци, почитани навсякъде в целокупната Православна черква.

В своята хилядолетна история, манастирът претърпява най-тежките времена по време на войнстващо-атеистичния режим след болшевишката гражданска война през 1917 година . Съветската власт изселва монасите от обителта и одържавява нейните храмове и отшелнически сгради. Превърнат в резерват и музей, цветущият при започване на 20 век манастир, в края на болшевишкото ръководство запада до руини .

След разпада на Съветския съюз, новата държавна власт в Украйна резервира в своя изгода собствеността върху обителта . Монашеското приятелство е насила да получи достъп до храмовете и монашеските сгради чрез договорни връзки с държавното институция Национален резерват „ Киево-Печерска лавра ". През последните тридесет години, с цената на неимоверни старания, духовенството на обителта благодарение на православния народ в Украйна , както и поклонници от целия православен свят, въздигат светата обител безусловно от разрухата и запустението.

Днес Киево-Печерската лавра, която е най-големият манастир в Украйна и един от духовните центрове на Православната черква по своето значение може да бъде оприличена на духовно сърце, средоточие на духовния живот и драгоценно бижу на мъченическата Украинска православна черква. Ударът по обителта е удар по най-многочисленото изповедание в Украйна, удар по православния украински народ и целокупната Православна черква - удар по живото Христово тяло.

Дали наред с възприетото завещание от руската власт на благосъстоятелност върху светата обител, което състояние единствено по себе си е проблематично, сегашните ръководещи в Украйна не са възприели и този рецидив от предишното за неуважение правото на независимост на вероизповед?

Задавайки си риторичния въпрос - дали през днешния ден още веднъж Господ Иисус Христос не стои на съд пред Пилат, дано имаме поради и безапелационната развръзка на едно такова светотатствено действие, каквато развръзка неведнъж ни е засвидетелствана в историята на Църквата.

Свещеноначалието и духовенството на Украинската православна черква е непроменяемо със своя народ, понася всички компликации на войната, окуражава и предизвиква войнството в отбрана на своята татковина, събира помощи и обгрижва потърпевшите и нуждаещите се, като във всички тези дейности демонстрира своята преданост към държавното управление на своята страна и цялостното единение и поддръжка на своя украински народ.

Изказваме своята цялостна поддръжка на Киево-Печерското монашеско приятелство застрашено да бъде принудително изселено от обителта на своето смирение !

Обръщаме се към държавните управляващи в Република Украйна с апел за невмешателство в църковните каузи, за съблюдаване на правилото на обособеност на страната от църквата . Призоваваме да се резервира Киево-Печерската лавра в нейното само и неповторимо предназначението като място за свещенодействие и обитаване на монашестващи на каноничната Църква.

Днес в Киево-Печерската лавра живеят над 200 монаси и послушници . Това са духовниците, които със себеотрицателен труд и с поддръжката на богомолния народ, през последните тридесет години въздигат светата обител и множеството храмове в нея от руините наследени от атеистичния режим. Те не трябва да бъдат лишавани от тяхната обител на смирение и молитва. Техните молебствия са опора за всички нас през тежки тествания.

В Лаврата се намират и Киевската духовна академия и семинария, в които се образоват голям брой студенти и семинаристи. Това са бъдещите клирици и чиновници на Църквата. Те не трябва да бъдат лишавани от правото на обучение.

Киево-Печерската лавра е плодородна съкровищница за милионите вярващи от целия православен свят. Съединяваме нашите недостойни молебствия с молитвите на всички просияли в святост Киево-Печерски преподобни отци и всички православни християни по света за опазване на Светата обител от похищения и опазване в нея на сегашното монашеско приятелство и нравствен живот. Господи, избави и запази!

+ Константийски свещеник Михаил, свещеник на Чекотинския манастир „ Св. Архангел Михаил ", с братя

Архим Йоан, свещеник на Правешки манастир „ Св. Теодор Тирон ", с братя

Архим. Назарий, свещеник на манастир „ Св. Троица ", гр. Априлци, с братя

Архим. Йоан, свещеник на Чипровския манастир „ Св. Йоан Рилски ", с братя

Архим. Нифонт, свещеник на Лопушанския манастир „ Св. Йоан Предтеча ", с братя

Ставр. Ик. Емил Якимов, и.д. свещеник на манастир „ Св. Троица ", гр. Етро поле

Монахиня Касиана, игумения на Врачешки манастир „ Св Четиридесет мъченици ", със сестри

Монахиня Таисия, игумения на Клисурската света обител „ Св. Кирил и Методий ", със сестри

Монашеско сестринство на Раковишкия манастир „ Св. Троица "

Източник:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР