В дните на пандемията от корона вирус най-важното нещо за

...
В дните на пандемията от корона вирус най-важното нещо за
Коментари Харесай

Шестте вредни хранителни навика, които свалят имунитета

В дните на пандемията от корона вирус най-важното нещо за всеки е да пази постоянна имунната си система. Много значимо сега е да избираме вярно храните, които поддържат имунитета ни на високо равнище и да се заобикалят тези, които го отслабват. Дарена Найденова от Tialoto.bg разкрива кои са шесте нездравословни хранителни навика, които отслабват имунитета ни
1. Твърде доста алкохол
Вече няколко седмици сме затворени у дома и това подтиква хората към разнообразни пороци, с цел да се оправят с изолацията. Някои стартират да пушат, а други се обръщат към чашката. Казват, че след приема на алкохол заспиват по-добре и не мислят за обстановката, в която се намират.

Докато една чаша вино през вечер е разрешено, то прекаляването с напитките, даже и в кратковременен интервал, може да повлияе отрицателно на имунната ви система, която би трябвало да работи на цялостни обороти тъкмо в този момент.

съгласно проучване, което преглежда резултата на алкохола върху имунитета, прекомерната консумация може да докара до нараснала сензитивност към пневмония и по-голяма възможност от развиване на изострен респираторен дистрес. Това са фактори, които могат да влошат положението ви, в случай че се болестите с COVID-19.

Други резултати демонстрират, че алкохолът покачва риска от сепсис, по-висока периодичност на постоперативни затруднения, постепенно зарастване на рани и по-дълго възобновяване от инфекции.

Центърът на Съединени американски щати по заразни заболявания дефинира несъразмерната приложимост като пиянство на 4 или повече питиета на седмица за дами и от 5 нагоре за мъжете. Алкохолизъм се споделя, в случай че жена стартира да пие по 8 или повече питиета на седмица, а мъжът – 15 или повече.

Учените поучават да се ограничите до 1 пиво дневно, в случай че сте дама и до 2, в случай че сте господин.
2. Твърде доста сол
Според последно изследване на Университетската болница в Бон, прекомерно многото сол може да докара до имунен недостиг. Учените са разкрили, че когато бъбреците отделят остатък от натрий, поражда резултатът на доминото, който понижава способността на организма да се бори с бактериални инфекции.

Въпреки че COVID-19 е вирусно заболяване, то може да докара до вторични бактериални инфекции. Според учени, целесъобразната дневна доза натрий е под 2300 мг дневно за здрави възрастни.

Според Центъра за заразни заболявания, повече от 70% от потреблението на сол идва от модифицираните храни. Ето за какво най-хубавият метод да ограничите приема е да забравите за сходни артикули.

Що се отнася до осоляването на храната, една чаена лъжичка трапезна сол съдържа 2300 мг натрий. Комбинирането на сол с други подправки също понижава риска от прекален банкет на натрий.
3. Твърде доста захар
Намаляването на непотребната добавена захар е положително решение по редица аргументи, в това число и положително психологично здраве. Също по този начин е потребно за имунната система. Това не значи, че би трябвало изцяло да забравяте за сладката фалшификация, само че е добре да следите приема ѝ.

Американската сърдечна асоциация предлага ограничението на добавената захар до шест чаени лъжички дневно за дами и две за мъже. Една чаена лъжичка се равнява на четири грама добавена захар, тъй че дневният ви банкет би трябвало да е 24 и 36 грама за дами и мъже надлежно.

Ако обичате да си похапвате сладко, когато сте уплашени, обърнете се към други способи за справяне със обстановката. Изпробвайте медитация или физическа подготовка. Това ще ви защищити от сладките изкушения и ще поддържа мозъка и тялото ви здрави.
4. Недостатъчно фибри
Фибрите подкрепят положителното храносмилане и спомагат за повишение на имунитета. Изследванията демонстрират, че високият банкет на диетични фибри и пребиотици подкрепя вярната функционалност на имунната система и укрепва отбраната на организма против вируси.

Препоръчителната доза фибри е най-малко 25 грама дневно за дамите и 38 грама за мъжете. Най-добрият метод да се снабдите с повече фибри е да включите в менюто си плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки и семена.

 

Заменете захарните храни с овесени ядки, гарнирани с плодове, премахнете белия ориз и включете кафяв. Забравете за тлъстите меса и започнете да хапвате леща или фасул. Изключете от режима си тестените произведения и изберете свежи плодове и зеленчуци, хумус и гуакамоле.
5. Недостатъчно зелени зеленчуци
Хубаво е всеки ден да имате многообразие в менюто си и да включвате в него доста и здравословни артикули. Приемът на зелени зеленчуци е изключително потребен за имунната система. Тези растения обезпечават основни хранителни субстанции, за които е известно, че подкрепят защитната реакция на организма против вируси и инфекции.

За най-голяма изгода се насочете към фамилията на кръстоцветните зеленчуци, които включват броколи, бок чой, къдраво, нормално и брюкселско зеле. Включете ги в ежедневното си меню като готвено ядене или салата.
6. Прекалено доста кофеин
Кафето и чаят са здравословни поради високото им наличие на антиоксиданти, свързани с противовъзпалителните процеси. Въпреки това, прекомерно многото кофеин може да попречи на съня и това да повлияе отрицателно на имунитета.

За да поддържате добра имунна функционалност, забравете за газираните и енергийните питиета. Когато пиете кафе или чай, не забравяйте това да е шест часа преди лягане, с цел да не попречи на съня ви.

Здравословният банкет на кофеин е друг за всеки и зависи от положението на човек. Ако не страдате от заболяване, което би могло да се утежни от кофеина, можете да пиете до 6 чаши кафе дневно.

Винаги обаче слушайте тялото си. Ако даже и една чаша провокира у вас свръхактивност и превъзбуда, то би трябвало да спрете с кафето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР