В дневния ред на парламента днес е и първото четене

...
В дневния ред на парламента днес е и първото четене
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета влиза в пленарната зала за първо четене

В дневния ред на Народното събрание през днешния ден е и първото четене на актуализацията на държавния бюджет за тази година. Предлага се дефицитът да остане на сегашните равнища от 4,1 на 100, само че лимитът за нов държавен дълг да се усили до 10,3 милиарда лв..

Новата финансова рамка е изчислена при годишна инфлация от 11,6 % и при растеж от 2,9 на 100 на брутния вътрешен артикул.

Най-голямото перо в разходната част е поради увеличението на пенсиите от 1 юли и индексацията на част от тях от 1 октомври, които през вчерашния ден бяха утвърдени на първо четене в границите на бюджета на Държавното публично обезпечаване:

" Тази наклонност на бързо нарастване на заложения трансфер слага под подозрение финансовата резистентност на системата, изключително в дълготраен проект ", предизвести доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи, а ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански добави:

" Числата са красноречиви, а точно - дефицитът ще нарасне с 19,6% по отношение на предходните упования на бюджета през 2022 година ".

Отговорът на вицепремиера Асен Василев:

" Няма проблем с устойчивостта на финансите въз основата на това, което се трансформира в пенсионната система ".

Със законопроекта се вършат промени в данъчните ставки - Данък добавена стойност за вино и бира, сервирани в заведения, се покачва още веднъж до 20 на 100, само че при хляба налогът ще бъде нулев, а за доставките на природен газ за отопление - се смъква на 9 на 100. Временно от данък се освобождават част от енергоносителите. Промените обаче срещат остри рецензии от политическите сили и даже законопроектът невиждано не бе утвърден на първо четене в отрасловата комисия.

" Оттук нататък би трябвало да се види дали зала ще го одобри, уповавам се в зала да се прояви разсъдък, защото неприемането на бюджета значи, че няма да има нарастване на пенсиите, че няма да има антикризисни ограничения, няма да има облекчения за работещи родители и това да се играят политически игрички на гърба на българския народ за мен е неприемливо ", съобщи тогава Асен Василев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР