В днешно време, работата пред компютър и други технологични дисплеи

...
В днешно време, работата пред компютър и други технологични дисплеи
Коментари Харесай

Работодателите са длъжни да се грижат за зрението ни и можем да ходим на очен преглед за тяхна сметка

В днешно време, работата пред компютър и други софтуерни екрани е стандарт за мнозина. Но този модел на труд има своите изключителни провокации, изключително когато става въпрос за здравето на нашите очи. В тези случаи очите ни постоянно биват подложени на непрекъснато натоварване и напрежение, което може да докара до съществени здравословни проблеми.

В този подтекст, работодателите са задължени от закона да подхващат съответни ограничения, с цел да се грижат за зрението и здравето на своите чиновници, чието работно място изисква работа с видеодисплеи. Кои са главните отговорности на работодателите в тази тенденция, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право, представен от Pariteni.bg.

Според закона, работодателите следва да провеждат трудовата активност на лицата, работещи с видеодисплеи, по метод, който обезпечава периодически спирания на работата с видеодисплеи. Тези спирания включват по този начин наречените регламентирани почивки. Този тип почивки се дефинират в сходство с условията на закона и плануват характерни стандарти за даване на почивки, които да понижат натоварването на очите и да оказват помощ за здравето на служащите.

Спазването на регламентираните почивки е значима стъпка в гарантирането на здравето на очите на чиновниците, работещи пред видеодисплеи. Правната наредба подсигурява, че работниците ще имат опция да провиснал очите си в избрани шпации и по този начин да понижат напрежението върху тях. 

Освен даването на почивки, работодателите следва да предизвикват чиновниците си да правят други действия, които понижават натоварването на очите. Това може да включва упражнения за очите, къси физически разходки, или даже смяна в позата на тялото. Тези действия са от значително значение за поддържане на здравето на очите и се допълват съвършено с регламентираните почивки.

Задължителните предварителни прегледи на очите преди започване на работа с видеодисплеи са нужни, с цел да се увери работодателят, че чиновниците имат уместно и крепко зрение за този тип работа. Тези инспекции дават опция на лицата да получат нужното лекуване и да се поправят проблемите със зрението преди те да доведат до съществени здравословни проблеми.

Задължителни са и прегледите веднъж на три години за лицата, ненавършили 40 години. Редовните инспекции на очите на по-младите чиновници, на всеки три години, са от голяма важност за разкриване на проблеми със зрението в ранен стадий и коригирането им. Това подсигурява, че по-младите служащи могат да продължат работата си пред видеодисплеи без ненужно напрежение върху очите.

Прегледите на лицата, навършили 40 години, са наложителни да бъдат провеждани всяка година. С увеличението на възрастта, зрението се трансформира и става по-уязвимо. Ежегодните инспекции след 40-годишна възраст имат за цел да наблюдават деликатно за всевъзможни промени в зрението и да се подхващат незабавни дейности при нужда. Този тип грижа за зрението е основен фактор за предотвратяване на здравето на очите на служащите.

Основните условия, които следва да съблюдават работодателите и работещите при работа с видеодисплеи, са избрани с разпоредба в закона. Съгласно наредбата работодателят е длъжен да прави оценка на риска на работните места с видеодисплеи за установяване на вероятните опасности за здравето и сигурността на работещите, изключително във връзка с зрението, мускулно-скелетната система, възникването на психологичен стрес и други

Съобразно оценката на риска, работодателят е задължен да предприеме нужните ограничения за понижаване на рисковете, както и да даде на чиновниците образование и информация по отношение на тези ограничения и условията към съответното съоръжение, работната среда, употребяваните програмни артикули и вероятните опасности.

Спазването на условията на закона, свързани с даване на редовни почивки, поощряване на действия, които понижават натоварването на очите, и осъществяване на постоянни прегледи на очите, е от значително значение за поддържане на здрави очи при работа с видеодисплеи.

Работодателите следва да схващат смисъла на тези ограничения и да ги вкарват за възстановяване на здравето и положителното самочувствие на техните чиновници. Защото здравите очи значат по-продуктивни и здравословни служащи.

Справка:

Наредба № 7 от 15.08.2005 година за минималните условия за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд при работа с видеодисплеи
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР