В днешно време, когато почти всеки продукт съдържа вредни химикали

...
В днешно време, когато почти всеки продукт съдържа вредни химикали
Коментари Харесай

Как да приготвим сами брашно от лимец

В днешно време, когато съвсем всеки артикул съдържа нездравословни химикали и пестициди, лимецът е добра опция да се храним здравословно и пълноценно. В последните две десетилетия съвсем всички зърнени култури, предлагани на пазара, са генно модифицирани. Изключение от тях прави само лимецът.

Това е дребно на тип зърно, от което се е произвеждало брашно още от дълбока античност. Впоследствие от него е култивирана пшеницата, която познаваме през днешния ден. Лимецът е резистентен на вредители, по тази причина в развъждането му не се употребяват съвсем никакви нездравословни химикали. Не съдържа глутен и е богат на потребни субстанции.

Колкото и хубаво да звучи това обаче, като при всеки издирван артикул и при лимеца за понижаване на цената му се ползват разнообразни индустриални трикове, които доста понижават здравословните му качества. Точно и заради тази причина най-хубавият вид, при който ще сте сигурни, че ще консумирате потребен естествен артикул, е да си приготвите сами брашно от лимец.

Най-важното, за което би трябвало да внимавате, когато си купувате лимец, е той да бъде жив. Това значи, че зърната му би трябвало да са остри и в случай че ги посадите, ще могат да покълнат. Обикновено при сортирането на тази зърнена просвета кълновете се отстраняват, с цел да е по-трайно брашното. Така трайността се усилва, само че хранителната стойност на лимеца се понижава с повече от 70%, а здравословните му изгоди спадат с над 60%.

След като сте се уверили, че сте закупили жив лимец, можете да започнете с подготовката на брашното. Необходима ви е автоматизирана мелничка за кафе или портативна каменна мелничка особено за брашно. С мелничката за кафе подготовката може да е по-вреемка и е значимо да знаете, че уредът по-бързо ще се амортизира. Каменните мелнички, въпреки това, са основани особено за изработката на брашно в домашни условия. Техен минус е само цената им.

 Брашно от лимец

Могат да се намерят в профилираните магазини, както и като продукт на някои аграрни компании. Варират от 250 до 750 лв.. Голямото им преимущество е, че единствено за пет минути можете да смелите до 5 кг брашно от лимец, който ще ви стигне за цяла седмица.

За самата подготовка на брашното, откакто имате нужното съоръжение, не е нужна някаква специфична технология. Единственото, което би трябвало да имате поради, е, че в случай че брашното ви е належащо за панировка, подготвяне на шницели, палачинки, а не за самун, хубаво е да прибавите на всеки един кг смляно зърно и по 100 грама соев гранулат, с цел да може брашното да стяга.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР