В днешно време едва ли има шофьор, който може да

...
В днешно време едва ли има шофьор, който може да
Коментари Харесай

Жената, която изобрети автомобилните чистачки

В днешно време надали има водач, който може да си показа какво е да управляваш автомобил без чистачки на предното стъкло.

Този аксесоар от дълго време е наложителна част от оборудването на всяко четириколесно транспортно средство, само че това не всеки път е било по този начин.

Всъщност, историята на чистачките стартира в една мразовита зимна вечер в Ню Йорк през 1902 година, когато 36-годишната (по това време) американка Мери Андерсън пътува по улиците на града с трамвай.

Тя вижда, че водачът съвсем не вижда през обсипаното с киша предно стъкло. Въпреки че предният прозорец на трамвая е планиран за видимост при неприятно време и лидерът може да го отвори, премествайки покритата от сняг или дъжд секция от своята видимост, системата за предно стъкло с голям брой сегменти не работи изключително добре.

Ватманът е заставен или да го държи отворено, излагайки на пиродните стихии както себе си, по този начин и пасажерите на предните седалки, или да стопира непрекъснато, с цел да го чисти.

Андерсън стартира да скицира устройството за разчистване на предното стъкло още по време на пътуването си в трамвая. Малко по-късно, завръщайки се в родната Алабама, тя наема дизайнер, който ѝ оказва помощ за създаването и за производството на работещ модел.

Така се основава първият първообраз, който работи на процедура - набор от рамена за чистачки, направени от дърво и гума и прикрепени към лост покрай кормилото от страната на лидера. Когато водачът дърпа лоста, той задвижва рамото на чистачката по повърхността на прозореца, изчиствайки дъждовните капки или снега.

Мери Андерсън кандидатства за патент на своето откритие през 1903 година и получава подобен със период от 17 години.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Mercedes-Benz of Natick (@mbofnatick)

Оказва се обаче, че автомобилните компании тогава не правят оценка по достолепие основното значение на чистачките на Андерсън. Много от индустриалците, на които тя го предлага, се присмиват на изобретението ѝ и настояват, че придвижването на чистачките ще разсее лидера и ще аргументи произшествия.

През 1917 година друга жена на име Шарлот Бриджууд патентова автоматизирана система за чистачки, която употребява ролки вместо остриета. Дъщерята на Бриджууд - актрисата Флорънс Лоурънс, пък изобретява мигачите.

В идващите години автомобилното произвеждане бележи плевел растеж, а през 1922 година Cadillac става първия производител на коли, който вкарва чистачките на предното стъкло като общоприетоо съоръжение.

Андерсън обаче по този начин и не съумява да завоюва пари от своето откритие, тъй като патентът ѝ изтича през 1920 година, преди тя да успее да убеди някого от огромните автопроизводители да употребява концепцията.

През 2011 година името на Мери Андерсън е включено в Залата на славата на американските инженери и изобретатели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР