В днешно време е трудно да учиш без да работиш.

...
В днешно време е трудно да учиш без да работиш.
Коментари Харесай

Ректорът на СУ: Можем да помогнем на студентите и без да махаме таксите

В днешно време е мъчно да учиш без да работиш. Младите хора обаче стартират да намират по-голям смисъл в работата. Стипендиите за отличен триумф са доста ниски. Има редица механизми за финансово подкрепяне на студентите по този начин, че да заплащат таксите си. Трябва да седнем и трезво да обмислим нещата. Ако има смисъл, никой няма да се противи. Това разяснява ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев пред Би Ти Ви.

Съветът на ректорите излезе със мнение, с което предлага стипендии за някои от студентите, а не гратис висше за всички, каквото одобри държавното управление. " Поставянето на всички студенти под общ режим с предлаганото освобождение от такси облагодетелства и младежите с финансови благоприятни условия, за които заплащането не е проблем ", изясняват ректорите. Бизнесът пък желае орязване на приема за студенти с близо 15 000, да се акцентира на търсените специалности.

В последните години се позволи едно екстензивно разгръщане на висши учебни заведения и на процедура те нямат обичаи в множеството специалности. Капацитетът на висшето обучение се употребява на половина и в университета няма по какъв начин да не се усети отлив на студенти. Грешният модел, който беше натрапен, породи тези проблеми, уточни проф. Вълчев.

Заплатите на преподавателите са измерими с тези на продавач-консултанти. Върху промяната на финансовия модел се работи от дълго време. Това, което желаех аз е най-сетне страната да седне с университетския състав и да намерим правилния път. СУ се пробва да поддържа високо качество и рейтинговата система го демонстрира. Но дано се направи спор, с цел да се резервира изследователския и преподавателския потенциал. Това, което би трябвало да се смени генерално е да се подчертава върху качеството, безапелационен бе той.

Не би коствало доста скъпо нарастването на заплатите, акцентира ректорът на СУ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР