В днешния забързан свят стресът се е превърнал в обичаен

...
В днешния забързан свят стресът се е превърнал в обичаен
Коментари Харесай

7 храни, които гарантирано намаляват стреса

В днешния забързан свят стресът се е трансформирал в нормален сателит за доста от нас. Съчетаването на работата, фамилията и персоналните отговорности може да се отрази отрицателно на психическото ни положение. Въпреки че съществуват разнообразни механизми за справяне със напрежението, постоянно се подценява ролята на диетата за справяне със напрежението. Консумацията на избрани храни може да помогне за облекчение на напрежението и да насърчи чувството за успокоение и релаксация. Ето седем храни, за които е потвърдено, че имат свойства да понижават напрежението.

Черен шоколад

Черният шоколад, в умерени количества, може да бъде отлично средство за понижаване на напрежението. Той съдържа съединения като флавоноиди и полифеноли, които са свързани с възстановяване на настроението. Освен това шоколадът подтиква производството на ендорфини - естествените химикали за положително въодушевление в организма. Така по натурален метод се понижават равнищата на стрес в организма.

Мазни риби

Мазните риби, като сьомга, скумрия и пъстърва, са богати на омега-3 мастни киселини. Тези незаменими мазнини играят основна роля за здравето на мозъка и се свързват с по-ниски равнища на стрес и тревога. Включването на мазна риба в диетата ви може да способства за по-балансирана и устойчива нервна система.



Горски плодове

Плодовете, като боровинки, ягоди и малини, са цялостни с антиоксиданти и витамин С. Антиоксидантите оказват помощ в битката с оксидативния стрес в организма, а витамин С понижава равнищата на кортизол - хормон, обвързван със напрежението. Включването на разнородни горски плодове в диетата ви може да обезпечи апетитен и здравословен метод за битка със напрежението.

Ядки и семена

Ядките и семената, като бадеми, орехи и слънчогледови семки, са богати на хранителни субстанции, които могат да оказват помощ за справяне със напрежението. Те съдържат композиция от витамини, минерали и омега-3 мастни киселини. Магнезият в ядките и семената също може да способства за релаксацията посредством контролиране на невротрансмитерите в мозъка.

Зелен чай

Зеленият чай от дълго време е възхваляван поради успокояващите си свойства. Той съдържа аминокиселина, наречена L-теанин, за която е потвърдено, че предизвиква релаксацията и понижава напрежението. Пиенето на чаша топъл зелен чай може да бъде успокоителен обред, който успокоява както мозъка, по този начин и тялото.



Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл, маруля са богати на фолиева киселина - витамин от група В, който може да помогне за контролиране на настроението. Тези зеленчуци съдържат и магнезий, който, както към този момент споменахме, може да способства за понижаване на напрежението. Включването на разнородни зеленолистни зеленчуци в храната ви може да подкрепи цялостното психическо благоденствие.

Кисело мляко

Богатите на пробиотици храни като киселото мляко могат да повлияят позитивно на здравето на червата, а новите проучвания демонстрират мощна връзка сред здравето на червата и психологичното благоденствие. Консумацията на пробиотици може да помогне за регулирането на оста черва-мозък, като евентуално понижи равнищата на стрес и тревога. Избирайте нормално, неподсладено кисело мляко, с цел да извлечете най-хубави изгоди.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР