В днешния финансов пейзаж, където нестабилността и несигурността изглеждат норма,

...
В днешния финансов пейзаж, където нестабилността и несигурността изглеждат норма,
Коментари Харесай

Трябва ли да вложите $5000 в 1-годишен CD сега?

В днешния финансов пейзаж, където неустойчивостта и несигурността наподобяват норма, доста хора търсят сигурни и постоянни способи да усилят своите спестявания. А в днешната среда с високи лихви това значи, че има няколко разнообразни варианти за това.

Едната е високодоходна спестовна сметка, която действа като елементарна спестовна сметка, само че предлага доста по-висока възвръщаемост на парите ви. Недостатъкът на този вид сметка обаче е, че процентът е изменчив, тъй че когато процентите паднат, APY също ще падне.

Другият е акаунт със документ за депозит (CD), който заключва парите ви за избран интервал от време в подмяна на висок лихвен % и обезпечена възвръщаемост на парите ви. И по-краткосрочните компактдискове, като 3-месечни, 6-месечни и 1-годишни компактдискове са изключително привлекателни за спестителите сега. Но това ли е подобаващият миг да вложите $5000 в едногодишен компактдиск?

Започнете, като проучите най-хубавите цени за компактдискове, за които бихте могли да се класирате тук.

Трябва ли да поставите $5000 в 1-годишен компактдиск в този момент?

За множеството хора, отговорът на този въпрос е да. Може да има доста смисъл да вложите $5000 в 1-годишен компактдиск сега – и има няколко разнообразни аргументи за това.

Една от главните аргументи да помислите за 1-годишен компактдиск е налични сега атрактивни лихвени проценти. Въпреки че точните ставки може да варират според от вашето местонахождение и определената от вас финансова институция, не е извънредно да намерите 1-годишни CD ставки, които надвишават 5% на днешния пазар — с някои 1-годишни CD APY до 5,65% или повече. В съпоставяне с обичайните спестовни сметки и даже с някои дълготрайни капиталови варианти, този % е доста по-висок. На собствен ред, това може да даде огромен подтик на вашите спестявания.

Друго преимущество от слагането на $5000 в CD акаунт сега е аспектът на сигурността и сигурността. Когато депозирате пари в CD, вашата главница е предпазена и вие гарантирате, че ще получите първичната си инвестиция плюс рента, когато падежът на CD (при изискване, че не изтеглите главницата си преждевременно). Тази убеденост може да обезпечи успокоение във време, когато финансовите пазари могат да бъдат непредсказуеми.

Вие също по този начин ще получите предвидима възвръщаемост. С 1-годишен CD вие знаете тъкмо по кое време ще настъпи падежът на вашата инвестиция и лихвата, която ще спечелите. Тази предвидимост може да бъде преференциална за тези, които желаят да заключат закрепена възвръщаемост без риска, обвързван с други капиталови варианти.

И макар че е от значително значение да имате диверсифициран капиталов портфейл, не всичките ви активи би трябвало да бъдат обвързани с дълготрайни вложения. 1-годишен CD може да служи като скъп съставен елемент от вашето портфолио, осигурявайки ликвидност и непоклатимост. Този по-кратък период на CD ви разрешава да разполагате с известни средства, като в същото време печелите почтена възвръщаемост на инвестицията си.

Освен това има няколко други евентуални изгоди от влагането на $5000 в CD тъкмо в този момент. Например, вложението в 1-годишен компактдиск изисква минимални старания. След като сте избрали подобаващ компактдиск с конкурентна цена, можете да се отпуснете и да се отпуснете, знаейки, че парите ви работят за вас. Няма потребност непрекъснато да наблюдавате пазара или да вземате решения по кое време да купувате или продавате.

И според от вашето местонахождение и данъчните закони лихвата, извоювана върху 1-годишен компактдиск, може да има данъчни преимущества. В някои случаи лихвите от компактдискове са отсрочени за налози, което значи, че няма да дължите налози върху приходите, до момента в който не изтеглите средствата. Това може да бъде преференциално за лица с по-високи данъчни категории, които желаят да усилят оптимално своите заявления след облагане с налози.

Разгледайте най-хубавите CD варианти, налични за вас тук.

Какво би трябвало да знаете, преди да депозирате $5000 в акаунт в CD

Въпреки че изгодите от инвестицията в 1-годишен CD са явни, значимо е да вземете поради финансовите си цели, толерантността към риска и настоящите стопански условия, преди да вземете решение. Ето няколко неща, които би трябвало да имате поради:

Алтернативна цена: Въпреки че CD-тата оферират сигурност, те нормално носят по-ниска възвръщаемост спрямо по-рисковите вложения като акции. Помислете по какъв начин процентът на CD се съпоставя с другите ви капиталови варианти. Нужди от ликвидност: Уверете се, че няма да имате потребност от достъп до $5000, които обмисляте да инвестирате по време на периода на CD. Ранните тегления от CD постоянно водят до наказания. Инфлация: Ако процентът на инфлация е по-висок от лихвения % на CD, вашата покупателна дарба може да спадне с течение на времето. Вземете поради инфлацията, когато оценявате евентуалната възвръщаемост. Други финансови цели: Помислете по какъв начин 1-годишен компактдиск дава отговор на вашите по-широки финансови цели, като пенсионни спестявания, незабавни фондове или погашение на дълг.

Долната линия

Поставянето на $5000 в 1-годишен CD през днешния ден може да бъде рационален финансов ход, изключително когато лихвените проценти са толкоз високи, колкото са сега. Комбинацията от конкурентна възвръщаемост, сигурност и предсказуемост го прави привлекателна алтернатива за хора, които желаят да усилят своите спестявания с най-малък риск. Въпреки това е от решаващо значение да оцените съответното си финансово положение и цели, преди да вземете капиталови решения. В последна сметка диверсифицираната тактика, която е в сходство с вашите цели, е ключът към финансовия триумф.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР