В днешния ден на избори за 45-о Обикновено народно събрание

...
В днешния ден на избори за 45-о Обикновено народно събрание
Коментари Харесай

Йордан Радкев, Южна Африка: Интересът към парламентарните избори тук е много висок

В днешния ден на избори за 45-о Обикновено национално заседание от правото си на глас се възползват и българите в Южна Африка. Избирателни секции там са проведени в Претория, Мидранд и Кейптаун. Гласуването е почнало в 07.00 ч. и завършва в 20.00 ч. В Мидранд авансово са декларирали желанието си да гласоподават 93-ма наши сънародници. Но към 13.00 часа локално време там бяха дали своят вот над 120 души.

„ Като цяло наподобява, че ще гласоподават повече нерегистрирани, в сравнение с регистрирани – това сподели в изявление за Радио България Йордан Радкев, ръководител на Сдружението на българите в Южна Африка, който влиза в състава на изборната комисия в Мидранд. –  Интересът е огромен. Бих споделил, че е по-голям от всички избори, които до момента сме провеждали тук, в Българския културен център. “ 
/ Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your.

Самият той емигрира за африканската страна малко след измененията - през 1995 година, и работи там като софтуерен инженер. На въпроса за какво, макар че от години живее надалеч от България, за него е значимо да пусне в изборната урна своя глас, дава отговор:

Ние всички милеем за България, въпреки и да сме отишли да живеем на другия завършек на света. Трябва да Ви кажа, че доста гласоподаватели, като си пускат гласа, споделят: „ Хайде, за богатството на България да бъде! “. Така че всички ние милеем за родината, въпреки да сме далеко. “

По думите на Йордан Радкев, скупчвания пред изборната секция не се позволяват. Чакат на опашка най-много по десетина души при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

„ В секцията се гласоподава наложително с маски. Има дезинфектанти. Хората се държат на разстояние. Всеки се отнася с схващане към обстановката “, споделя Радкев.

За това, какво чака той и българите от неговото обграждане за бъдещето на родината през идващите четири години, Йордан Радкев споделя:

„ Бихме желали България да стане същинска европейска страна, като останалите в Европейски Съюз. Аз персонално бих желал българският език малко повече да се почисти от чуждиците. Доста ни нервира, когато българските малките екрани употребяват британски думички, които имат български синоними. Може би сме от остарялата генерация и ни е благ остарелият език, само че бихме желали на това също да се обърне внимание… В стопански проект не мисля, че България е достигнала капацитета си, който има. Остава доста да се желае. Икономическото равнище на другите европейски страни е много по-високо от българското съгласно нашата преценка. Мисля си, че и в ръководството има неща, които могат да се подобрят. България би могла да има доста изгода от географското си състояние. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР