В днешния 11-и ден от началото на руската инвазия в

...
В днешния 11-и ден от началото на руската инвазия в
Коментари Харесай

Провал и на втория опит за осигуряване на хуманитарен коридор в Мариупол

В днешния 11-и ден от началото на съветската инвазия в Украйна столицата Киев остава под украински надзор, само че се оповестява за сражения на доста места в страната. Руски елементи не престават офанзивата си в опит да основат сухопътен кулоар сред Донбас и анексирания от Русия полуостров Крим на фона на опозиция от украинска страна. Критична остава обстановката в югоизточния град Мариупол, в който през днешния ден беше изработен нов опит да бъде обезпечен филантропичен кулоар, с цел да могат хиляди хора да изоставен града.

В ранния следобяд от Международния комитет на Червения кръст оповестиха, че евакуацията на поданици от обсадения Мариупол е била прекъсната. Съобщава се, че едвам 300 души са съумели да изоставен града при планувана евакуация на повече от 200 хиляди.

Градският съвет на украинския град Мариупол съобщи, че към 400 000 локални поданици са блокирани в града, който е обсаден от съветските сили.

Проруските сепаратисти и силите на украинската Национална армия си размениха взаимни обвинявания за неуспеха на втория опит за отваряне на филантропичен кулоар.

Беше планувано през днешния ден цивилните жители да могат да изоставен Мариупол с рейсове, които да потеглят от три места в града, по авансово контрактуван маршрут, завършващ в Запорожие. Беше оповестено, че частни транспортни средства също могат да се причислят към евакуацията, само че са помолени да карат зад рейсовете, в ескорт, воден от Червения кръст, а водачите да употребяват пълноценно всички места в колите си.

Подобен проект беше разгласен и за през вчерашния ден за градовете Мариупол и Волноваха, само че той бързо се провали и всеобщата евакуация беше отсрочена, а Русия и Украйна си насочиха взаимни обвинявания.

По данни на Организация на обединените нации единствено за ден броят на бежанците от Украйна се е нараснал със 160 хиляди души и по този начин общият брой на напусналите страната към този момент е близо 1 милион и 400 хиляди. Повечето от хората не престават да бягат през границата с Полша. От началото на войната тази страна е приела близо 760 хиляди украинци. Още 160 хиляди са намерили леговище в Унгария. В Молдова и в Словакия бежанците са повече от 100 хиляди.

В България, съгласно Граничната полиция, до момента са влезнали 25 хиляди украински жители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР