В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани

...
В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани
Коментари Харесай

Бялата раса е застрашена от изчезване?

В днешни дни се реализират многочислени изследвания и проучвания, свързани с размножаването на индивида като най-висша жива форма на Земята и съвсем всеки разбор приключва с извода, че имаме освен най-сложния развой на репродукция, само че и най-трудния.

Някъде нещо в този развой стартира да се „ бъгва “ все по-често и по-често,и все по-сериозно, довеждайки до невъзможността за непринудено зачеване , а това от своя страна изисква намесата на акушер-гинеколози с репродуктивна устременост, биолози, учени и експерти в региона на асистираните репродуктивни техники и технологии.

 Аджибадем Сити Клиник Аджибадем Сити Клиник

От отчети и проучвания на Световната Здравна Организация (СЗО) излиза наяве, че сред 50-80 милиона двойки по света страдат заради една или друга причина от неплодородие. Проучване на Еврейския университет в Йерусалим стига до извода, че процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% сред 1973 година и 2011 година

Изненадващо, изследването, в което са оценени данните за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не е открило спад в броя на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, макар че има лимитирани данни от тези области.

 бременност Thinkstock

„ Логичният извод от тази картина е, че мощно развитите срани, спрямо страните от Третия свят, се обитават от към този момент стерилни мъже заради внезапно повишената урбанизация, динамичния метод на живот, придружен от нараснало количество на съзнателен и несъзнателен стрес и съществено замърсяване на градския въздух и околната среда с отрови и радиация “, изяснява Владимир Стайков, ембриолог в Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и лекар по биология.

По думите му аргументите за непрекъснато или краткотрайно увреждане на репродуктивните функционалности на актуалния мъж могат да бъдат най-разнообразни: аномалии в анатомията на репродуктивните органи, претърпени възпаления, контузии, удари или усуквания на тестисите, варикоцеле, спънка на еякулаторните пътища, рак на тестисите или простата и следваща лъче- и/или химиотерапия, високи равнища на ДНК повреди в сперматозоидите, хормонален дисбаланс , генетични фактори, излагане на радиация или топлота, тютюнопушене, корист с алкохол, приложимост на опиати, стероиди и анаболи, инфекциозни болести или полова дисфункция.

 Аджибадем Сити Клиник Аджибадем Сити Клиник

Всички тези фактори предизвикат и будят интереса на огромен брой учени и откриватели, както и на лекари и биолози от разнообразни клиники по света за създаване на нови, съвременни и още по-надеждни способи за селекция и оценка на мъжките репродуктивни кафези (сперматозоиди), посредством които да се реализира още по-висок % успеваемост в асистираната репродукция.

„ Нашият екип ползва да вземем за пример специфична микрофлуидна технология (микро чип) за асортимент на най-хубавите сперматозоиди по способ непосредствен до естествения “ – дава образец Стайков – „ Инсталирали сме и финален модел микроскоп, който ни дава опция да забележим сперматозоидите триизмерно, с нарастване до 100 пъти, и да подберем най-качествените “.

 Аджибадем Сити Клиник Аджибадем Сити Клиник

При близо 40% от бездетните двойки стерилитетътсе дължи на проблеми при мъжа – така наречен „ мъжки фактор. Владимир Стайков пресмята, че в случай че проучването на Йерусалимския университет стъпва на правилна научна основа и тази наклонност се резервира, евентуално някъде през 2060-2070г., мъжете от бързо разрастващите се страни по света ще бъдат наранени от репродуктивни проблеми в голям мащаб.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР