В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани

В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани ...

Бялата раса е застрашена от изчезване?.


В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани с размножаването на човека като най-висша жива форма на Земята и почти всеки анализ завършва с извода, че имаме не само най-сложния процес на репродукция, но и най-трудния.

Някъде нещо в този процес започва да се „бъгва“ все по-често и по-често,и все по-сериозно, довеждайки до невъзможността за спонтанно забременяване, а това от своя страна изисква намесата на акушер-гинеколози с репродуктивна насоченост, биолози, учени и специалисти в областта на асистираните репродуктивни техники и технологии.

Аджибадем Сити Клиник Аджибадем Сити Клиник

От доклади и изследвания на Световната Здравна Организация (СЗО) става ясно, че между 50-80 милиона двойки по света страдат поради една или друга причина от безплодие. Проучване на Еврейския университет в Йерусалим стига до извода, че процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% между 1973 г. и 2011 г.

Изненадващо, проучването, в което са анализирани данните за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не е установило спад в броя на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, въпреки че има ограничени данни от тези области.

бременност Thinkstock

„Логичният извод от тази картина е, че силно развитите срани, в сравнение с държавите от Третия свят, се населяват от вече стерилни мъже поради рязко нарасналата урбанизация, динамичния начин на живот, съпътстван от повишено количество на осъзнат и неосъзнат стрес и сериозно замърсяване на градския въздух и околната среда с токсини и радиация“, обяснява Владимир Стайков, ембриолог в Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и доктор по биология.  

По думите му причините за постоянно или временно увреждане на репродуктивните функции на съвременния мъж могат да бъдат най-разнообразни: аномалии в анатомията на репродуктивните органи, претърпени възпаления, травми, удари или усуквания на тестисите, варикоцеле, обструкция на еякулаторните пътища, рак на тестисите или простата и последваща лъче- и/или химиотерапия, високи нива на ДНК повреди в сперматозоидите, хормонален дисбаланс, генетични фактори, излагане на радиация или топлина, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици, стероиди и анаболи, инфекциозни заболявания или сексуална дисфункция.

Аджибадем Сити Клиник Аджибадем Сити Клиник

Всички тези фактори провокират и будят интереса на голям брой учени и изследователи, както и на лекари и биолози от различни клиники по света за разработване на нови, модерни и още по-надеждни методи за селекция и оценка на мъжките репродуктивни клетки (сперматозоиди), чрез които да се постигне още по-висок процент успеваемост в асистираната репродукция.

„Нашият екип прилага например специална микрофлуидна технология (микро чип) за подбор на най-добрите сперматозоиди по метод най-близък до естествения“ – дава пример Стайков – „Инсталирали сме и последен модел микроскоп, който ни дава възможност да видим сперматозоидите триизмерно, с увеличение до 100 пъти, и да подберем най-качествените“.

Аджибадем Сити Клиник Аджибадем Сити Клиник

При близо 40% от бездетните двойки стерилитетътсе дължи на проблеми при мъжа – т. нар. „мъжки фактор. Владимир Стайков изчислява, че ако изследването на Йерусалимския университет стъпва на коректна научна основа и тази тенденция се запази, вероятно някъде през 2060-2070г., мъжете от бързо развиващите се страни по света ще бъдат засегнати от репродуктивни проблеми в огромен мащаб. 


Източник: edna.bg