В ДК Борис Христов“ днес се проведе пресконференция – откриващо

...
В ДК Борис Христов“ днес се проведе пресконференция – откриващо
Коментари Харесай

Стартира изграждането на нов център за услуги на едно гише в кв. Столипиново

В ДК „ Борис Христов “ през днешния ден се организира конференция – откриващо събитие по план № BGLD-3.002-0006-C01 Създаване на център за интегрирани обществени и здравни услуги на едно гише в кв. Столипиново, по който община Пловдив подписа контракт на стойност 2 310 451.09 лева – БФП. Проектът се финансира по Програма „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи “,  посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство  2014-2021 година Програмен оператор на плана е Министерство на образованието и науката, а сътрудници са Фондация за районно развиване Рома – Пловдив и Норсенсус Медиафорум – Норвегия. Срокът на плана е 24 месеца  (11.04.2022 година – 30.04.2024 г.)

Проектът цели осъществяването на необятна стратегия за обществено икономическо включване на уязвими етнически групи в квартал Столипиново, предоставяйки усъвършенстван достъп до административни, обществени, просветителни и здравни услуги посредством построяването на център за услуги на едно гише.

За осъществяване на плановите действия ще бъде нает екип, който ще се състои от началник, обществени служащи, административни чиновници, просветителни посредници, възпитател, учители по музика и изобразително изкуство, медицински експерти, здравни посредници.

Дейностите по плана включват необятен набор от консултантски услуги, ходатайство, покровителство, акции за повишение на приемането на ромите от главното население, разнообразни ателиета за работа с деца – музикални, креативен и други, спортни събития, дни на толерантността, кръгли маси по тематики свързани с дискриминирането и общественото включване, здравни услуги за хора с непостоянен здравен статус, обезпечаване на топла храна за избран брой лица, както и обучителни занимания по български език за деца и възрастни, квалификационни курсове и образования за младежи от общността.

Изграждането на нова постройка в региона на кв. Столипиново ще способства за това хората от региона да разпознават това място, като център сплотяващ експерти с друга експертиза, които могат да бъдат свързващото звено за ориентиране към други обществени или административни услуги или оказване на директна поддръжка на най-уязвимите деца и възрастни на място.

„ Смятам, че децата и младежите на кв. Столипиново имат потребност от красиво и уютно място, където  умерено и без терзание да потърсят помощ и да получат нужната поддръжка на наличен език от специалисти с  пълномощия, знания, умения и опит. “ – каза госпожа Недка Петрова – началник на плана.

„ Всички ние като общество имаме ангажимент да създадем по този начин, че най-уязвимите деца и възрастни да получат достъп до всичко, което се дава за хората в една община. Образованието и общественото включване са главен фактор за триумфа на младежите и най-много на най-малките – децата. В този център те ще могат да получат поддръжка за преодоляване на български език, да се приготвят за по-успешна акомодация в детската градина, а младежите да развият умения, с които да се усещат значими и сполучливи младежи в обществото. Предоставянето на храна ще бъде в допълнение мотивиращ фактор за най-уязвимите фамилии да посещават центъра и да се включат в дейностите, които той предлага. “ – каза господин Георги Титюков – зам. кмет Спорт, юношески действия и обществена политика при Община Пловдив, по време на конференцията.

В рамките на плана са включени действия за обмяна на опит с норвежката неправителствена организация Норсенсус  Медиафорум.

На откриващото събите участваха представители на партниращата организация – господин Асен Карагьозов – ръководител на фондация Рома и членове на екипа на фондацията, както и представители на община Пловдив и други обществените услуги в общността.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР