В деня, в който стартира предизборната кампания, той не вижда

...
В деня, в който стартира предизборната кампания, той не вижда
Коментари Харесай

С. Делийски пред Фрог: Аритметично може и да се измисли нещо, но ще е нестабилно и за малко. Възможни са и...

В деня, в който започва предизборната акция, той не вижда нищо ново, което да оферират водещите политически партии.

 

„ Не виждаме от настоящия политически хайлайф да са си дали сметка, че са минали 18 месеца в нищоправене. Едни и същи хора приказват по един и същи метод за едни и същи неща. Която и тематика да се отвори, всичко се свежда до това кой е по-продажен и по-корумпиран. Имам възприятието, че даже да се заприказва за Световното състезание по футбол, което за пръв път ще бъде през зимата тази година, още веднъж нашите политици ще го извърнат на това кой е по-продажен и подкупен и кой на кого какви поръчки извършва “, изясни политологът.

 

По думите му на „ Продължаваме Промяната “ ще им е най-трудно по време на акцията. На коя партия ще й е най-лесно, четете в цялото изявление, което Страхил Делийски даде пред Фрог:

 

Днес стартира предизборната акция. Какъв ще бъде идният един месец?

 

Предстоящият един месец ще бъде подобен, каквито бяха и последните 18 месеца. Отдавна сме в режим на подобен вид динамичност. Дори това, че имаше някакво кратковременно болшинство, не е задоволително, с цел да кажем, че влизаме в обстановка на политическа непоклатимост, в противен случай. Лошото в тази ситуация е, че не виждаме от настоящия политически хайлайф да са си дали сметка, че са минали 18 месеца в нищоправене. Едни и същи хора приказват по един и същи метод за едни и същи неща. Която и тематика да се отвори, всичко се свежда до това кой е по-продажен и по-корумпиран. Имам възприятието, че даже да се заприказва за Световното състезание по футбол, което за пръв път ще бъде през зимата тази година, още веднъж нашите политици ще го извърнат на това кой е по-продажен и подкупен и кой на кого какви поръчки извършва. Това е устойчива наклонност за метода, по който елитът конструира политическия свят. Все си мислех, че за 18 месеца ще бъде изработен опит тази наклонност да бъде изменена, само че това не се случва. Като виждам по какъв начин се влиза в тази акция, ще бъде същото.

 

Излиза, че като че ли изборите ни се трансфораха в някакъв сапунен сериал.

 

Има нещо доста по-системно в сходен вид оценка. Всеки може да дефинира жанра съгласно критериите си, само че дано да не се залъгваме, едно е несъмнено – това не е някаква характерна обстановка. Достатъчно от дълго време се написаха доста огромни книги, които демонстрираха, че има ясна наклонност изборите, вместо да се трансформират от спор за проблеми и политики, да се трансформират в борба сред елити. И второ – колкото по-малко тематиката с преразпределението на благосъстоянието в обществото се визира в границите на дадена предизборна акция, толкоз по-ниска е изборната интензивност. В този смисъл, има си систематични учредения за протичащото се и по тази причина не е инцидентно, че доста хора избират да не гласоподават. Не става въпрос, че са незаинтересовани или деполитизирани, просто разказът, който им се споделя от политическия хайлайф не е този, който желаят да чуят.

 

Дали пък този път претендентите за власт няма да съумеят да активизират по-голяма изборна интензивност?

 

Не, не виждам даже някакви опити това да се случи. Забележете единствено слоганите за акциите на водещите партии. „ Продължаваме Промяната “ влизат в акцията с „ Да си довършим работата “. Това е нещо приблизително сред това възприятие за предимство и универсална истина, което сме виждали дълги години от синя коалиция, Демократична България и така нататък плюс „ работохолизма “ на ГЕРБ. Нищо ново. ГЕРБ влизат със остарялото „ По-силни от хаоса “. Това е извънредно необичайно, леко езотерично обръщение. Нищо друго – безспорна оферта за реституция на някакъв режим. Българска социалистическа партия излизат с някаква „ Социална страна “. Убеден съм, че госпожа Нинова няма визия какво значи „ обществена страна “. За „ сигурна “ евентуално има нещо поради. „ Демократична България “ пък не престават с „ Довери се на разсъдъка “, като че ли в тях е въплътен висшия разсъдък. Това е толкоз елитиско обръщение – и тук нищо друго. Поне на ниво слогани можеха да се потрудят повече, с цел да си кажем ние, че търсят повече гласоподаватели от, по този начин или другояче, заградените към този момент електорални територии. Струва ми се, че цялостното държание е насочено не толкоз към отваряне на електорални полета и активизиране на периферии и тези, които не гласоподават, а на несъмнено – да си вземем нашето. Това ще е най-проблематично за „ Продължаваме Промяната “, тъй като те нямат личен електорат. Ще забележим какво ще се случи там, те би трябвало да положат най-вече старания по време на тази акция.  

 

Щом не ни се предлага нищо друго, тогава какво по-различно чакаме да се случи след 2 октомври? Изобщо може ли да се случи нещо по-различно?

 

Не може. Няма по какъв начин. Има някакви очаквания за по-висока интензивност, само че даже няма някакъв супер най-нов план, посредством който положителното в България да спечелва. На предните избори най-малко имаше един кандидат-проект, който сподели: „ Ние в този момент ще променим нещата “. Но видяхме каква беше мобилизацията, макар президентските избори.

 

Споменахте, че на Политическа партия ще им е най-трудно. А на кой ще му е най-лесно?

 

Може би на ГЕРБ ще им е най-лесно да вършат акция, тъй като изкараха някакво време отвън властта и в този момент някой различен може да бъде отговорен за това, което се случва. Аз обаче не мисля, че ГЕРБ към момента са излезли от политическата изолираност. Дори и да завоюват изборите, какво от това? Тогава следва по-трудното.

 

Да не вършим чак толкоз дълготрайни прогнози, само че дали не е редно да се готвим за избори след изборите?

 

Възможно е. От политическа позиция това е най-логично, само че политическият хайлайф, за който си приказваме, нормално поставя аритметиката преди политиката. Така че при избрана аритметична картина може и да се получи нещо. Но в случай че аритметиката ще бъде водеща при образуването на болшинство, значи доста сме го загазили. Склонен съм да си показва, че аритметично може да се измисли нещо, само че то ще е несигурно и евентуално ще е за малко.

 

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР