В деня на очакваната развръзка, кризата между Мадрид и Барселона

...
В деня на очакваната развръзка, кризата между Мадрид и Барселона
Коментари Харесай

Ултиматумът към Карлес Пучдемон изтече - какво следва?

В деня на предстоящата развръзка, рецесията сред Мадрид и Барселона се задълбочи още повече. Преди приключването на втория ултиматум за предоставяне на явен отговор оповестил ли е самостоятелност или не, каталунският водач Пучдемон отговори с писмо и не се отхвърли от проектите за разединение. 30 минути след приключването на крайния период, испанското държавно управление разгласи, че пристъпва към заледяване на автономията на Каталуния. Кабинетът се събира на изключително съвещание в събота, с цел да разиска съответните ограничения, които ще наложи.

Вместо да доближи до развръзка, тематиката Каталуния през днешния ден дефинитивно се трансформира в игра на нерви. Появиха се даже иронични заглавия като " Кой ще мигне пръв - Пучдемон или Рахой? ". Минути откакто изтече вторият единствено за седмица ултиматум от Мадрид към Барселона, представителят на испанското държавно управление съобщи, че е време законността и конституционният ред да се върнат в Каталуния, а жителите да спрат да живеят в обстановка на безпорядък и политическа рецесия. За единствени отговорни уточни каталунските водачи, а единствен вероятен ход - задействане на член 155-и.

Задействането на член 155-и не значи неотложно заледяване на автономията. Всъщност, това е развой, който ще отнеме най-малко една седмица. Ако в събота кабинетът Рахой реши да предприеме тази невиждана мярка, следват няколко стъпки. Правителството би трябвало да насочи публична молба към Сената, в която да изясни по какъв начин и за какво смята, че Каталуния не съблюдава конституционните си отговорности и какви ограничения предлага да бъдат взети. След това топката още веднъж е в полето на Карлес Пучдемон, който ще бъде " приканен " да съблюдава закона - в тази ситуация - да се откаже от независимостта. Ако това не се случи, стартира поетапно лишаване на огромна част от пълномощията на районния парламент в Каталуния.

Пучдемон ще остане де факто министър председател, само че неговите министри няма да имат власт. Парламентът ще остане разхлабен, вместо това, ще се сътвори " преходна държавна власт ", която ще ръководи Каталуния, следвайки нарежданията от Мадрид.

Замразяването на автономията може да трае до три месеца, само че упованията са Мадрид да направи всичко този интервал да е допустимо най-кратък. Най-вероятният излаз от политическата рецесия, е привикване на избори за районен парламент. Тук обаче още веднъж има доста въпросителни - Мариано Рахой рискува сепаратистите да завоюват с огромно болшинство и това да им даде още повече мощ. Възможен е и различен вид - Пучдемон да падне от власт, в случай че се окаже, че в действителност искащите самостоятелност каталунци са малцинство. Единственото, което е несъмнено е, че политическата рецесия в Испания ще продължи още дълго.

 Мадрид пристъпва към краткотрайна анулация на самоуправлението на Каталуния Мадрид пристъпва към краткотрайна анулация на самоуправлението на Каталуния
Испанското държавно управление пристъпва към краткотрайна анулация на автономията на Каталуния. Каталунският водач Карлес Пучдемон не се отхвърли от проектите за нез...
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР