В Деня на народните будители учени от БАН излязоха на

...
В Деня на народните будители учени от БАН излязоха на
Коментари Харесай

Будителите от БАН протестират, вместо да празнуват

В Деня на националните будители учени от Българска академия на науките излязоха на следващия си митинг с претенции за по-високи заплати и повече пари за просвета. Те се събраха пред постройката на Академията и се оплакаха, че заплатите им са съвсем равни на тези на личния състав, който дава отговор за чистотата в институтите.

Протестиращите споделиха още, че както те, по този начин и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят обикновено.

766 лв. съществена заплата взима професор от Селскостопанската академия.

" Бял ден не съм видяла откогато съм в областта на науката ", споделя и лекар на науките, с четири езика и заплата от 540 лв..

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Пред bTV тя призна, че заплатата й е малко над 700 лева след докторска отбрана. Тя има 30 подготвени дипломанти и усеща недооценена във връзка с заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните възпитаници реализират триумфи и това значи, че българската просвета е жива.

Тя споделя, че е доста мъчно изключително в естествените дисциплини. Те създават артикули, които са подготвени да бъдат непосредствено внедрени, само че липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лева каквато получават всички докторанти. Според него половината от младите му сътрудници обмислят да изоставен сферата на науката или България и да се занимават с просвета на открито.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР