В деня на Народните будители - 1 ноември, за първи

...
В деня на Народните будители - 1 ноември, за първи
Коментари Харесай

Как се лекуват книгите?

В деня на Народните будители - 1 ноември, за първи път в Националната библиотека ще бъдат показани тефтерчета на Левски, Раковски и Ботев в оригинал и в цифрови копия. И до момента в който някои от документите се цифровизират, над 200 000 се обработват в изолирана среда, с цел да се запазят за по-дълго време.

Доц. доктор Красимира Александрова, шеф на НБ " Св. св. Кирил и Методий ": Книгите са също толкоз тленни колкото и ние самите и те имат живот, който ние би трябвало при опция оптимално да се стремим да го удължаваме.
А дълъг и пълностоен живот има, когато има и грижа и лекуване. Така към този момент две години системата " Аноксия ", основана по модел на здравна инсталация, лекува книги, документи и текстил.
Доц. доктор Красимира Александрова, шеф на НБ " Св. св. Кирил и Методий ": Идеята е да се сътвори анаеробна среда, като се изтегли кислорода и се вкара азот, като по този метод да се основат предпоставки, които да обезпечат опция за изцяло заличаване на всички микроорганизми.
Лекуването на книги в камерата лишава четири седмици. Месечно грижата за книгите с тази система излиза сред 150 и 180 лв.. И до момента в който документите в камерата се обработват, хранилищата, от които са взети, се почистват главно.

Освен през лекуване, част от културното завещание на библиотеката минава през реституция и цифровизация. Така в Националната библиотека оригиналите на тефтерчетата на Левски, Раковски и Ботев към този момент имат цифрови копия и елегантни издания.

В момента по плана " Наследство БГ " се отпускат средства за модернизиране на реставрационния център в библиотеката. Той включва още и обновяването на лаборатории в няколко университета. Идеята на плана е съчетаване на обичайното и модерното.
Чл. кор. проф. Иван Илчев, началник на плана " Изграждане и развиване на център за върхови достижения " Наследство БГ ": Историята да не бъде единствено една купчина от камънаци, само че да не бъде и изкуствени възстановки, каквито виждаме или патриотарски възстановки на историческите събития, с каквито мисля, че се нагледахме последните години.
Това е най-големият филантропичен план, който за първи път сплотява напъните на повече от 170 откриватели от разнообразни университети у нас. За 5 години финансирането му е 30 млн. лева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР