В деня на изписването на новороденото си бебе от реанимационното

...
В деня на изписването на новороденото си бебе от реанимационното
Коментари Харесай

Новородено бебе е починало от бактериална инфекция в "Пирогов", проверката не може да посочи виновен

В деня на изписването на новороденото си бебе от реанимационното поделение на " Пирогов ", доктор Елена Леви научава, че детето й е умряло. Допреди това е имала уверението на лекарите, че то е добре. Обяснението на завеждащия отделението е " устойчив вътреболничен вариант " и в следствие се потвърджава, че бебето е умряло от сепсис, провокиран от бактерии псевдомонас, които са присъщи за хирургичните отделения.

Проверката на способния орган " Медицински одит " по случая обаче завършва с извода, че липсват безапелационни данни инфектираността да е от вътреболничен генезис. Не може да се уточни виновност и няма по какъв начин да се разбере къде е добита инфекцията, декларира неколкократно шефът на изпълнителната организация проф. Златица Петрова в репортажа на Нова телевизия, разказващ за случая. От " Пирогов " към този момент отхвърлят коментар.

Майката, която е акушер-гинеколог, е уверена, че детето се е заразило в " Пирогов ", тъй като при постъпването му кръвните му проби не са показвали съществуване на животозастрашаващите бактерии. След това лекарите не са съумели да реагират в точния момент против инфекцията, тъй като лекуване в първа фаза на развиването й щеше да му даде 80-90% късмет за оцеляване. Но в последна фаза, когато е почнало лекуването, както проличава от здравната документи, преживяемостта се стопява на към 10%. " Реаниматорът не откри за нужно ", било обяснението за набирането.

Бебето се е родило на 3 май в " Майчин дом ", само че поради подозрение за затруднение е било превозено в " Пирогов " за проучвания и възможна интервенция, до която по този начин и не се стигнало, тъй като лекарите решили, че е крепко. Въпреки това е останало в хирургичното поделение, което майката Елена Леви също прави оценка като неточност, тъй като там има нараснал риск от инфекции. " Детето няма хирургичен проблем, а стои в хирургично поделение, което е повече от ясно, че е разплодник на бактерии ", споделя тя. Момченцето прекарва там седем дни от общо деветдневния си живот.

Освен това съгласно инспекцията по същото време в детските клиники на " Пирогов " е имало две други бебета с бактериална зараза от псевдомонас и въпреки че не са били в контакт между тях, личният състав е имал подобен с всичките - " считам че е в директна връзка със заразяването на моето дете ", споделя дамата.

По думите на шефа на " Медицински одит " Златица Петрова няма по какъв начин да се разбере къде е станало заразяването - дали вътреутробно, по време на раждането, в " Майчин дом " или в " Пирогов ". Отрицателните проби преди този момент - на изписване от " Майчин дом " и на постъпване в " Пирогов " - съгласно нея не са показателни: " Категорично мога да ви кажа, че не са отзив, тъй като тези проби са взети от ушния канал, от езика най-вероятно, те са взети от носа " (макар че в документите на " Майчин дом " написа че са кръвни).

" Защо би трябвало да търсим виновност? Всички правила, всички условия и добра здравна процедура е спазена. Как мога да кажа аз, че има виновност ", разяснява Златица Петрова. Това че макар изрядността бебето е умряло, не значи, че е можело да се направи нещо друго, с цел да бъде избавено, а " значи, че както има раждане, по този начин има и гибел. Всичко, което е направено е направено. Само Господ е всемогъщ ". Дали им виновност може да каже " единствено способният български съд ", пренасочва тя.
.
Близките на опечалената майка изясняват случая, с това че в лицата на лекарите, виновни за бебето, са видели хора, за които то не значело нищо. Самата Елена желае да има осъдени и това да се разгласи обществено, с цел да може за идващото бебе в сходна обстановка те да помислят малко повече и да си кажат " я чакай, да не стане като това дете на колежката ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР