В деня, когато талибаните поеха контрола над столицата на Афганистан

...
В деня, когато талибаните поеха контрола над столицата на Афганистан
Коментари Харесай

Гримьорка от Кабул: Жените като мен са мишени на талибаните

В деня, когато талибаните поеха контрола над столицата на Афганистан Кабул, бяха надраскани рекламни плакати пред салоните за хубост, показващи дами в булчински дрехи. Салоните из града бяха затворени. Докато някои компании дават обещание скоро да се върнат към цялостното обслужване, други се опасяват за бъдещето си.

Афсун (това не е нейното същинско име) е гримьорка, която се крие, разказва пред BBC колко доста е означавала промишлеността за хубост в живота на афганистанските дами и по какъв начин сега заетите в този отрасъл живеят в боязън и без прехранване. 

Трудно е да се преведе точното значение на израза takaan khordum на други езици. Приблизително той разказва рядко събитие в живота, което ви раздрусва до основи, след което вие ще се измененията вечно - като гибелта на някой, който обичате, някой в ​​центъра на живота ви.

Афганистанката Афсун изпитва точно чувството за takaan khordum за първи път на 15 август 2021 г. В онази неделя тя се събужда в 10:00 часа от обаждане на колежка в козметичния салон, където двете работят. Афсун постоянно е била най-щастлива там, измежду миризмата на пресен шампоан и лак за нокти, шума на сешоар и бърборенето.

" Не идвай днес ", споделя й тя. " Затваряме. Всичко свърши. "

Седнала в леглото, Афсун проверява мобилния си телефон. Палецът й се движи нагоре и надолу по екрана на телефона, до момента в който прелиства десетки текстове от другари и членове на фамилията, а по-късно и стотици изявления в обществените мрежи и медиите. Поток от смут я блъска с такава мощ, че тя се стартира да се чувства студена и болна по едно и също време.

Съобщенията били идентични. " Талибаните навлязоха в столицата на Афганистан Кабул. " В рамките на 16 дни западните войски и техните дипломати ще напуснат страната.

" Всичко свърши ", повтаря си тя. " Време е да се скрия. "

Афсун е в средата на 20-те си години и се счита за модерна афганистанска жена. Обича обществените медии, обича филмите, може да кара и има упоритости за кариера. Тя не може да си спомни времето през 90-те години, десетилетието, в което е родена, когато талибаните за първи път не разрешиха салоните за хубост в страната.

Момичето израства в Афганистан, в който салоните за хубост са постоянна част от живота на дамите. През двете десетилетия след нашествието, ръководена от Съединени американски щати, която изхвърли талибаните през 2001 година, единствено в Кабул се отвориха повече от 200 салони за хубост, плюс още стотици в други елементи на страната, прецизира BBC.

Като тийнейджърка Афсун е прелиствала списания, уеб сайтове и профили в социални медии, отдадени на бляскавия външен тип и е посещавала салони с други дами от семейството си. Обичала е всичко от този свят. Многоцветните лакове за нокти, опушените очни линии, лъскавите сешоари и комплицираните, впечатляващи прически.

В последна сметка младото момиче изпълнява мечтата си да стартира работа в салон за хубост като сполучлив гримьор.

" Обичам дамите. Исках да работя и да построявам пространства, където дамите могат да бъдат свободни и да блестят ", споделя Афсун.  " Бихме могли да се отпуснем единствено на място, надалеч от мъжете. "

Но в неделя, 15 август, в деня, когато талибаните поеха контрола над президентския замък на Кабул, годините й на упорита работа приключват за един момент.

 

Историята на Афсун продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР