В Държавната агенция за закрила на детето постъпи сигнал за

...
В Държавната агенция за закрила на детето постъпи сигнал за
Коментари Харесай

След сигнал до ДАЗД: Прекратява се практиката за публикуване на подробни лични данни за непълнолетни с наказание Обществено порицание

В Държавната организация за протекция на детето постъпи сигнал за нарушение правата на деца по отношение на протекция на персоналните им данни. В сигнала се показва, че на електронните страници на общините се разгласяват подробни персонални данни на малолетни, които са осъдени с „ Обществено неодобрение “.

Извършена инспекция сподели, че в обявленията се оповестяват имената и адресите на децата, като по този метод са налични до безграничен брой лица и за безкрайно време. Също по този начин на уеб сайтове на общини има оповестени присъди и административни санкции от преди повече от 5 години. От страна на ДАЗД е регистрирано нарушение правата на децата и  навреме Агенцията се обърна към министъра на правораздаването, министъра на вътрешните работи, Комисията за отбрана на персоналните данни, Висшия правосъден съвет и Националното съдружие на общините в Република България, за предприемане на дейности по подготвеност.

След идентифициране на съществуващите проблеми е извършен диалог сред министърът на правораздаването Крум Зарков и ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова. По самодейност на министър Зарков навреме е свикана среща с представители на Държавната организация за протекция на детето, Министерството на правораздаването, Министерството на вътрешните работи,  Комисията за отбрана на персоналните данни и заместник-председател на Върховния касационен съд и началник на наказателната гилдия. В действен порядък са дадени съответни оферти за правене на мнение от Комисията за отбрана на персоналните данни.

Държавната организация за протекция на детето сезира и Националното съдружие на общините в Република България. От страна на НСОРБ са известени всички кметове на общини да подхващат ограничения за снемане на към този момент оповестените обявления.

Със свое протоколно решение №10 от 29.03.2023 година КЗЛД одобри Указания за култивиране на персонални данни на малолетни лица при осъществяване на административното наказване „ публично неодобрение “, ориентирани към административнонаказващите органи, общините и основаните към тях локални комисии за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните.

Според новите инструкции общините към този момент няма да разгласяват порицанията в интернет. Те ще се афишират единствено в постройките на кметствата за не повече от един месец.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР