В дамския дрескод има място за макси, за мини и

...
В дамския дрескод има място за макси, за мини и
Коментари Харесай

Вечната дилема в модата „мини или макси“ – гореща тема на Академията за мода

„ В дамския дрескод има място за макси, за мини и за миди, стига да са налице хубостта, удобството и най-важното – духът на времето “, безапелационен е проф. Любомир Стойков
Успешно продължава новия социално-културен план на Академията за мода - „ Вечери на стила “. Той започва предишния месец с незабравима вечер, с която бе маркиран 90-годишния празник на световноизвестния италиански дизайнер Валентино.



Второто събитие от плана още веднъж съумя да заинтригува и впечатли феновете на модата. Вечерта на стила този път беше отдадена на тематиката „ Мини или макси? “ - една от безконечните алтернативи за дрескода на всяка жена.



И мини, и макси са класика, само че всеки дизайнер, всяка фешън къща, всяка жена имат своето верую по този въпрос.



Къде обаче е истината? Въпросът отправихме към ръководителя на Академията за мода проф. Любомир Стойков, който е имал достойнството да се допре до най-емблематичните имена на международната фешън сцена, познава в елементи историята на модата, а също по този начин креативните писъци и революционни находки на дизайнерите през другите столетия.



„ В актуалната образна просвета има място и за макси, и за мини, и за миди вариации в дамския дрескод, стига, несъмнено, да са налице хубостта, удобството и най-важното: духът на времето. Нека да разсеем една илюзия, че минимодата е нещо ново. Този жанр не е откритие на модерната ера, защото образци за мини рокли и мини поли има още в петото хилядолетие преди Новата Ера. Но обществената и естетическата роля на мини полите изключително властно изпъква в края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Не може да не обвържем появяването на тази разкрепостена (и за мнозина пуритани - неморална) мода с женското бунтарство, бейби взрива, половата гражданска война и не на последно място – битката на дамите за пълноправие и ролята на минижупите като знак на феминизма и еманципацията. Отделна тематика е, че във военни времена, стопански рецесии и други обществени катаклизми полите и роклите са се скъсявали заради веществен и текстилен недостиг. Много огромна е ролята и заслугата за откриването и налагането на този жанр на такива емблематични дизайнери като англичанката Мери Куант и французина Андре Куреж, както, несъмнено, и на младежките субкултури и динамичността на улицата, на действителния живот. Всеизвестен е приносът за популяризирането на мини модата и на такива авторитетни дами като Джаки Кенеди, Бриджит Бардо, Туиги и доста още други (у нас, да вземем за пример Лили Иванова). Не може да пропуснем остроумието на Уинстън Чърчил, който споделя по адрес на оголените дамски колене, че „ Никога в историята на модата с толкоз малко материал не се е показвало толкоз доста! “. Ние, българите, може да се гордеем и с обстоятелството, че френският дизайнер Даниел Ещер (с български произход) има заслуга пък за възвръщането и налагането на макси стила през 70-те години в контраст на минимодата “, описа особено за Tribune проф. Любомир Стойков.



Модният специалист подсети и една от своите шеговити дефиниции за модата, а точно „ Късите поли постоянно оферират дълги благоприятни условия! “.



По време на събитието бяха показани няколко тематично издържани творби на носителите на „ Златна игла “ – Аксел Харди, Албена Александрова, Радостина Илиева и Радослава Лазарова. Всяка една от тях показа истинския си прочит на тематика „ Мини или макси “ и завоюва възхищението на публиката.



Водеща на събитието беше Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „ Златна игла 2021 “, която даде начало на изисканото празненство в рокля на стилния бранд „ Блинк “ с дизайнер Радослава Лазарова. Топмоделът сияеше в тоалет в жанр „ Мерилин Монро “ с изящна композиция от авторска дантела, коприна, глитер и френска дантела.



„ Мадам Рошав “ и нейната дизайнерка Албена Александрова бяха подготвили аутфит особено за „ Вечерта на стила “, в който посланието акцентуваше върху роклята като второто „ Аз “ на всяка жена, без значение дали тя е мини или макси, екстравагантна или класическа, секси или срамежлива, публична или делова.



Ето какво споделиха пред Tribune едни от водещите дизайнери в България – Аксел Харди, Радослава Лазарова и Вяра Георгиева по време на вечерта на стила.



„ Мини или макси, това в действителност е една безконечна алтернатива и един безконечен въпрос, по тази причина довечера аз ще показва и двете – и мини, и макси. Мисля, че всяка дама би трябвало сама да реши съгласно нейните физически данни или съответен мотив какво да избере. Всеки, на който му отива мини, може да се спре без никакви терзания на тази дължина, само че на който не му отива, по-добре да се насочи към макси. Тази алтернатива се взема решение и по този метод – всеки да направи една действителна преценка за себе си “, съобщи Аксел Харди.



„ По-особеното при моите рокли, които представям довечера е, че са направени от правоъгълни части. Както в предходни мои сбирки и тези творения са основани без никакъв боклук и с минимално консумиране на сила, т.е. те са екологични. Искам да покажа, че и мини, и максито могат да наподобяват прелестно, направени по този метод. Всеки самичък за себе си би трябвало да размишления и да избере неговия вид. Аз не бих предложила нито едното, нито другото, тъй като за мен това е един самостоятелен избор “, счита дизайнерката.



„ Вечерните тоалети като че ли е по-прието да бъдат макси, само че могат несъмнено да бъдат и мини, стига да са стилни и като кройка и материя да дават отговор на събитието. И въпреки всичко съгласно мен за вечерни събития по-подходящи са макси роклите. А в всекидневието, най-много за младежите, в действителност е за предпочитане мини дължината, мини роклята, изключително за летните месеци, когато настроението е по-фриволно. Един мини тоалет, една мини рокля постоянно зарежда с въодушевление, както, който я носи, по този начин и този, който гледа “, смее се Аксел Харди.



На въпрос с какво ще изненада феновете си през идващите месеци, тя отговори по този начин:

„ Лятната сбирка към този момент е подготвена и е разполагаем на дамите. В нея може да намерите безусловно всичко. Има и мини, и макси, даже и миди във всевъзможни форми и размери. Много богат избор! И всеки може самичък да реши - мини или макси. А пък в случай че му отиват и двете, най-добре е да има и от двете “.  



„ Не мога да бъда безапелационна в отговора си - мини или макси, защото и в едното, и в другото има извънредно огромно обаяние. Неслучайно довечера аз ще покажа два аутфита, с които ще бъде облечена водещата „ Мис Свят “ Вероника Стефанова, която е и лице на моя бранд и съм извънредно горда от този факт. Първият тоалет, който ще показва, е мини, в жанр Мерилин Монро, с надълбоко деколте. Роклята е извънредно любопитна, полупрозрачна е, като съм подчертала върху забавни форми. Тя е като живо цвете, което при придвижване на дамата си трансформира формите. Заложила съм на авторска дантела и на полупрозрачно наслагване на материи. Новото при мен е, че в тези два аутфита демонстрирам малко повече искра, който се назовава глитер, една материя, която е с вградени лъскави частици. Декорацията е с авторска дантела, която е мой непокътнат почерк, и е с флорални и барокови претекстове “, разкри по какъв метод е изработила своите творения дизайнерът Радослава Лазарова, която предходната година завоюва „ Златна игла 2021″ в категория „ Дизайнер на годината “.



Макси роклята, която Ради Лазарова показа, също очарова гостите на събитието. Тоалетът е въплъщение на лукс, аристократичност и висша степен на грациозност. Тук вниманието приковава завладяващ корсет, който е полупрозрачен. Макси предлагането на дизайнерката се отличава още с извънредно забавна кройка и ръчно солиране.



„ И в тази рокля участва новата материя, която употребявам и в мини тоалета, а точно глитер. Отново съм заложила на авторската дантела и бароковите претекстове. Новото, което пробутвам, е една наклонност, която ми е доста обичана. Вдъхновена е от аристократичните дами от предишното. Става въпрос за буфан ръкавите, които придават изключителна женственост и лукс. В моето създание те не са пришити за роклята и могат да се отстраняват или да се слагат по време на обещано събитие. По този метод дамата има опция да опитва със своята визия. Имаме голи плещи и кройка – А линия с катедрален шлейф, които в допълнение акцентират женствеността, нежността и изтънчеността на дамата, която носи тази рокля “, признава младата дизайнерка.



Ради Лазарова безсъмнение е един от майсторите на формалната мода в България. Изключително доста дами, измежду които  абитуриентки и бъдещи булки се доверяват на нейните препоръки и избират нейните превъзходни рокли за своя специфичен ден.

„ Аз доста обичам работата с моите клиенти. Много обичам булките, доста обичам абитуриентките, доста обичам всички дами, които желаят да наподобяват незабравими, единствени и специфични. Моята задача е благодарение на творчеството ми да разкрия техните най-красиви черти. Ето за какво, постоянно, когато се срещам с една дама и стартирам работа по реализацията на нейния желан тоалет, организирам прелиминарен диалог с нея по отношение на нейните стремежи, визии, това, на което желае да подчертаваме, съветвам я за това - кое би било най-хубавото за нейната фигура и по какъв метод мога да сбъдна нейната фантазия! Всичко това се случва с доста обич към специалността, самообладание и огромна доза креативен заряд “, споделя тя.

Ради Лазарова открехна завесата и за това с какво следва да ни зарадва напълно скоро:

„ Започнала съм работа по новата ми сватбена сбирка и по тази причина довечера взех решение да подчертавам на новото, на бялото, тъй като бялото е знак на ново начало, на непорочност, на прераждане. Сред плановете ми е и една сбирка, която бих желала да е малко по-масова и налична. Аутфитите в нея да не бъдат лимитирани за носене единствено на строго публични събития. Иска ми се даже в бизнес всекидневието си дамите да могат да опитват със своята визия. Да имат дизайнерска рокля, която да им носи наслаждение освен един път “, разкри надарената дизайнерка.

„ Моята персонална истина и според мен златна среда това,разбира се, е миди, по средата. Това е дължината, която при всеки един мотив може да бъде интерпретирана по един доста съответен метод, до момента в който мини разновидността не постоянно е най-удачното решение, зависи доста от стайлинга, случая, дали събитието е денем или вечер. Що се отнася до макси разновидността, там също би трябвало да се внимава, тъй като не за всеки е подобаващ. Миди дължините обаче, под и към коляното, постоянно са една прелестна златна среда, която е сигурна и постоянно може да се заложи на нея “, сподели от своя страна основателят и дизайнер на стилния бранд FEDE Вяра Георгиева Лазарова.

След едногодишна пауза Вяра е заредена с нова сила и работи върху нов план.

„ Подготвям нов план под знака на Fede, само че този път нещо по-арт, малко по-спокойно, по-меко. Наистина е обвързвано повече с изкуство, което е близо до сърцето ми. Вълнувам се доста и се надявам скоро да си приказваме и да мога да покажа първите творения в новата форма на Fede “, разкри тя.

Вечерта на стила, отдадена на тематиката „ Мини или макси “, беше почетена от редица ярки представители на публичния живот, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, измежду които доцент доктор Ходор Факих, Павел Цветков, Ники Кънчев, Илиана Алипиева, Боряна Баташова, Саня Борисова, Мария Константинова, Александрина Янкова, Кирил Чалъков, Вяра Георгиева, Кристина Манолова, Ирина Гъркова, Ина Асса, Мира Бъчварова, Ирена Велковска, Кристина Несторова, Силвия Джагарова, Нина Никол – Хамилтън, Стела Йорданова, Диляна Матеева, Аксел Харди, Радостина Илиева, Радослава Лазарова, Виктория Стефан, Ирена Велковска, както и група от френски, американски и български студенти по фешън дизайн, и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР