В дългосрочна перспектива Германия и останалите европейски страни нямат шанс

...
В дългосрочна перспектива Германия и останалите европейски страни нямат шанс
Коментари Харесай

Европа с второстепенна роля в световната икономика

В дълготрайна вероятност Германия и останалите европейски страни нямат късмет да преобладават в света и би трябвало да търсят нови пътища и нови сътрудници. /БГНЕС/

Фундаменталният разбор на известната американска компания PricewaterhouseCoopers /PwC/ за вероятностите за развиване на стопанските системи на обособените страни в световен проект, който бе оповестен при започване на годината под названието „ Светът 2050 “, не притегли тогава задоволително внимание. /БГНЕС/

Германската преса му обърна внимание през днешния ден, в навечерието на парламентарните избори във Федералната република. Порталът finanzen100.de, който е част от издателската група „ Фокус “, разгласява в превод на немски език на фрагменти от този отчет, засягащи Германия. Кое направи усещане на немските финансови специалисти?

Еднозначният извод на американския разбор се състои в това, че в бъдеще Германия, а и цяла Европа ще изгубят своята днешна икономическа доминация и ще играят второстепенна роля в международната стопанска система. И в случай че през днешния ден Германия се подрежда измежду водещите стопански страни в света, заемайки пето място в класацията, то към 2050 година ще падне на девето място. Тя ще бъде изпреварена от Китай, който се трансформира в международна страна номер едно в света, Индия, която ще бъде международна страна номер две, а също по този начин Индонезия, Бразилия, Мексико и Япония. Съединени американски щати в тази ранглиста са трети, а Русия ще резервира позицията си от 2016 година, когато е заемала шестото място. На десето място ще се окаже Англия. Франция, която към момента влиза в десетката, ще бъде 12-та, а Италия ще отстъпи пред Иран, Пакистан и Египет, премествайки се от днешното 12-то място на 20-то. Виетнам, Филипините и Нигерия ще дишат доста съществено във врата на европейските страни. Всички оценки са направени в доларовия еквивалент на Брутният вътрешен продукт.

Бъдещето принадлежи на Азия, пишат специалистите на PwC. В своя разбор те са проучили разнообразни фактори. Сред тях са броят на популацията, развиването на стопанската система, софтуерният напредък, размерът на интернационалната търговия, размерът на задграничните капиталовложения. Китай към този момент превъзхожда Съединени американски щати по размера на Брутният вътрешен продукт, само че към 2050 година тази разлика ще нарасне съвсем 9 пъти.

Експертите считат, че Германия и Централна Европа изрично се подреждат измежду губещите в тази конкуренция. Икономическият напредък на Германия до 2050 година ще бъде приблизително годишно единствено 1,3% и всяка година трудоспособното население ще се редуцира с 1%. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР