В дългата история на враждебност между гърците и турците се

...
В дългата история на враждебност между гърците и турците се
Коментари Харесай

Ако избухне война между Турция и Гърция, Русия ще защити...

В дългата история на неприязън сред гърците и турците се обрисува нов поврат. Атина заплаши Анкара с боен отговор, в случай че турците стартират да сондират гръцкия шелф за нефт. Планове за сходни планове Турция към този момент разгласи авансово. Въпреки участието в НАТО и двете страни постоянно се намират на ръба на войната. Ако си визиите, че в действителност такава избухва, чии шансове за победа са по-високи, разяснява съветският вестник “Взгляд “ в материал, представен от Агенция " Фокус ".

Гръцкият министър на защитата Никос Панайотопулос съобщи, че страната му е подготвена да влезе във въоръжен спор с Турция, с цел да отбрани суверенитета си. Според него Министерството на защитата отбелязва увеличение на броя на турските провокации и на сходен декор Атина е подготвена на всичко, в това число и военни дейности. „ Считам, че единственият метод Гърция да се оправи с сходно държание, което по принцип има податливост към експанзия, е, от една страна, да употребява всичките си дипломатически оръжия, а от друга, да усили възпиращата мощ на въоръжените си сили “, сподели министърът. На уточняващ въпрос подготвена ли е Гърция за военно решение на спора, Панайотопулос отговори: " Точно по този начин! " Но той добави: " Ние не желаеме това, само че желаеме да поясним, че ще създадем всичко допустимо, с цел да защитим оптимално нашите суверенни права. "

Причината за новия спор преди няколко дни се появи в Анкара. „ Търкиш Петролиъм “, държавна нефтена компания, разгласява заявки за лиценз за изследване и произвеждане на въглеводороди в региони на Средиземно море, които явно са в съседство с гръцките острови. Атина твърди, че съгласно интернационалното право шелфът там е владеене на Гърция. Но Анкара показва готовността си да претендира за тези води и де-юре, и в действителност, заплашвайки да стартира да добива петрол там. По-рано тази седмица гръцкият външен министър Никос Дендиас упрекна Турция в опит да завземе суверенните естествени глъбини на Гърция. Турският дипломат беше извикан в гръцкото външно министерство. В сряда самият министър председател Кириакос Мицотакис изпрати възмутено писмо до управлението на Европейския съюз по отношение на " турските провокации ". Той предизвести, че възможна ескалация няма да докара единствено до гръцко-турска рецесия, а до рецесия сред Турция и целия Европейски съюз. Политологът Станислав Ткаченко в диалог с вестник „ Взгляд “ назова връзките на Гърция и Турция „ бомба със закъснител под егидата на НАТО “. И двете страни имат дълга и комплицирана история и сред тях остават доста нерешени въпроси, в това число териториални. Двете страни неведнъж са спорили за контрола над Балканите и Егейските острови. Споровете към Северен Кипър не стопират. В Турция има музей на омразата към гърците, а в Гърция има монументи на жертвите на битката против турците. Въпреки това през последните 70 години страните вземат решение разногласия в цивилизована рамка ”, счита Ткаченко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР