В дадената ни дерогация (изключение) относно ембаргото на руски петрол

...
В дадената ни дерогация (изключение) относно ембаргото на руски петрол
Коментари Харесай

Експертът М. Владимиров: Еврокомисията е категорична - не използвайте вратички да помагате Путин чрез ”Лук...

В дадената ни дерогация (изключение) по отношение на ембаргото на съветски нефт в Европейски Съюз не се споделя категорично, че има възбрана за експорт на горива, направени от съветски нефт, само че добави, посочш той. Но добави че това се подразбира. Брюксел няма да го разреши и е рисково да вършим по този начин, акцентира той, визирайки изявено от служебния енергиен министър Росен Христов желание да се вдигне тази възбрана.

В момента цените на горивата в България се котират на стойности към 10-11% по-ниски от междинните за Европейски Съюз - наклонност, която се следи през последните две години, преди налози, което значи суровината преди преправка на суровия петрол и налагане на марж. Това означа, че ние имаме по-ниски цени на горивата от други страни, само че тази наклонност може да се задълбочи и да забележим доста по-ниски цени, счита Владимиров.

" В момента нашата рафинерия обработва 100% съветски нефт, който на интернационалните пазари, когато покупката не е обвързана с дълготраен контракт, се търгува на цени с 30% надолу ", уточни специалистът. Интересното за Владимиров е, че от месец май насам нашата рафинерия преработва само съветски нефт - преди този момент половината от количествата са идвали от други източници, а преди войната в Украйна " Лукойл Нефтохим " е имала в микса си за обработка единствено 40% съветски недопечен нефт ( " Уралс " ). А трябваше да се случи тъкмо назад, акцентира енергийният специалист поради наклонността, която той има вяра, че се случва.

За него не е ясно за какво ценообразуването на покупката на недопечен петрол за рафинерията продължава да се случва на правилото " средиземноморска борса+доставка ", което действително не се случва. " Има вътрешнотърговски продан сред компанията майка " Лукойл " и дъщерната компания " Литаско ", които действително купуват и продават недопечен петрол и готовите горива за българския пазар. Този вътрешнотърговски продан може да се случва на доста по-ниски цени ", означи специалистът.

" В момента би трябвало да се съобщи доста ясно, че България е дала, подарила дерогация на съветската компания " Лукойл " да продължава да доставя съветски петрол за България и да преработва горива за българския пазар. България е единствената страна с изход на море в Европейски Съюз, която е получила такава дерогация. И макар тази дерогация, ние получаваме пазарни условия, доста по-лоши от тези, които могат да бъдат реализирани, в случай че страната си свърши работата и натисне съветската компания да се преценява с пазарните трендове ", безапелационен беше Мартин Владимиров.

" Рафинерията през годините е употребила либийски, ирански, иракски петрол. Има сортове недопечен петрол, които незабавно могат да заменят съветския ", Мартин Владимиров. По думите му внушенията, че рафинерията не може да работи с различен, с изключение на съветски нефт, са политически.

Ако управлението на рафинерията не схване нова стратегическа визия за доставките на недопечен петрол, може да се наложи нова законодателна рамка, която да разреши национализирането ѝ. " В случая сходна мярка е оправдана, защото е наранена националната сигурност на България ", акцентира той. " Ако не се приготвяше европейско ембарго върху съветския нефт, съветско ембарго върху природния газ за Европа щеше да е по-вероятно ", посочи Владимиров.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР