В четвъртък Виена привика пратеника на Европейската комисия, след като

...
В четвъртък Виена привика пратеника на Европейската комисия, след като
Коментари Харесай

Виена привика пратеник на ЕС заради коментари за кървавите пари от руския газ

В четвъртък Виена привика пратеника на Европейската комисия, откакто съгласно известията той укори Австрия, че продължава да купува съветски газ с " кървави пари ".

Изпълнителният орган на Европейски Съюз също се разграничи от мненията, като ги назова " почтени за жалост и неуместни ".

Австрийските и съветските газови връзки датират от десетилетия, а австрийските специалисти в региона на газовата индустрия упорстват, че съветският газ ще продължи да бъде от решаващо значение за страната макар войната в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Представителят на Европейска комисия Мартин Селмайр заяви, че на събитие във Виена в сряда е декларирал, че е " сюрпризиран ", че в Австрия не е имало митинги с искане страната да понижи в допълнение вноса на съветски газ.

" О, Боже мой, 55% от австрийския газ продължава да идва от Русия ", споделил Селмайр съгласно австрийската осведомителна организация АПА.

" Кървави пари се изпращат в Русия всеки ден със сметката за газа ", добави немският посланик.

Представителството на Европейска комисия не отговори незабавно на запитването за коментар.

Австрийското външно министерство заяви в четвъртък, че е призовало Селмайр.

Европейската комисия също изиска от Селмайр да " рапортува неотложно за случая в Брюксел ", съгласно говорителката на комисията Дана Спинант.

" Комисията се разграничава от достойните за жалост и неуместни изказвания, направени от ръководителя на представителството в Австрия ", се споделя в нейното изказване.

Комисията упорства пред своите членове да понижат потреблението си на газ и да се откажат от съветския газ.

Преди нахлуването в Украйна Австрия внасяше 80 % от своя газ от Русия. Според държавни данни през юни този дял е бил 60 % за алпийската страна - членка на Европейски Съюз с население от девет милиона души. OMV, в която австрийската страна има 31,5 %, има контракт за закупуване на газ от Газпром до 2040 година Правителството съобщи, че желае да се освободи от съветския газ. Австрийските политици от дълго време се стремят към близки връзки с Русия - един някогашен министър се прочу с това, че предложения съветския президент Владимир Путин на сватбата си - до момента в който Москва не нахлу в прилежащата страна. Австрийските компании не престават да развиват бизнес в Русия./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР