В четвъртък природният газ по тръбопровода Ямал-Европа, който по принцип

...
В четвъртък природният газ по тръбопровода Ямал-Европа, който по принцип
Коментари Харесай

Природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа" тече в обратна посока за 17-и пореден ден



В четвъртък природният газ по тръбопровода " Ямал-Европа ", който по принцип изпраща съветски газ на запад към Европа, продължава да тече в противоположна посока - на изток от Германия към Полша - за 17-ти следващ ден, като има внезапно повишение на газовия поток, демонстрират данни на немския мрежов оператор Gascade, представени от Ройтерс.

Газовите размери в посока изток възлизат на 7,5 милиона киловатчаса на час (kWh/h) на измервателния пункт Mallnow на германско-полската граница, демонстрират данните, като в сряда реверсивиният газов поток беше надалеч по-слаб - от едвам малко над 1 милион kWh/h.

Европейските цени на газа се покачиха внезапно поради противоположния газов поток по този значим за остарелия континетн газопровод, което провокира опасения по отношение на зимните доставки на газ и поради политическото напрежение.

По-големи реверсивни газови размери в четвъртък наподобява опровергават очакванията, зародили ден по-рано, когато назад подаваните газови размери спаднаха, че газопроводът " Ямал-Европа " може скоро да възобнови доставките на съветски газ на запад.

В четвъртък портативната мощ на съветските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, различен главен маршрут за синьото гориво към Европа, остава постоянна по отношение на равнищата от понеделник, като става въпрос за 288 635 мегаватчаса (MWh).

Европейските цени се повишиха с над 30% от началото на 2022 година на фона на засилващите се опасения за ниски газови доставки през зимата.

Нестабилната среда на газовия пазар накара немската енергийна компания Uniper да обезпечи като защитен ход кредитни удобства на стойност до 10 милиарда евро от финландската компания-майка Fortum и от немската държавната банка KfW.

Анализатори на самостоятелната компания за енергийни проучвания и бизнес разузнаване Rystad Energy показаха, че прогнозите за времето допускат, че температурите в Европа ще се движат към естествени " зимни " равнища през идващите седмици, което съставлява низходяща проверка по отношение на предходни прогнози за по-топло от нормалното време.

Всичко това предизвика ново повишаване на природния газ при започване на търговията в четвъртък, като газовите фючърси на нидерландския хъб TTF, които са пример за европейските газови цени, нарастват с 6% към 97 евро за мегаватчас (MWh).

От началото на 2022 година природният газ нараства с над 30% по отношение на 7-седмичното дъно към 70 евро, достигнато през последния ден на предходната година (на 31-в декември 2021 г.).

Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР