В четвъртък Английската централна банка повиши основната си лихва за

...
В четвъртък Английската централна банка повиши основната си лихва за
Коментари Харесай

АЦБ повиши британската лихва до 0,75%



В четвъртък Английската централна банка увеличи главната си рента за трето следващо съвещание с оглед повишаване на инфлационните прогнози поради съветската инвазия в Украйна.

Британските централни банкери, водени от шефа на банката Андрю Бейли, взеха решение да усилят основната рента с нови 25 базисни пункта до 0,75% от 0,5%.

Решението за ново повдигане на лихвата беше взето с 8 против 1 гласа, като едни от членовете на АЦБ гласоподава за опазване на лихвената ставка на равнище от 0,5%.

АЦБ прибягна до първа повишение на главната си рента с 0,15% през декември 2021 година, след което подвигна лихвената ставка с 0,25% и на срещата си през февруари.

" АЦБ преценя, че известно по-нататъшно непретенциозно стягане на паричната политика (повишаване на лихвата) може да се окаже подобаващи и през идващите месеци, само че има опасности и в двете направления на тази преценка според от това по какъв начин се развиват средносрочните вероятности за инфлация ", уточни централната банка след края на съвещанието.

АЦБ планува Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство на нарасне с към 0,75% през първото тримесечие на 2022 година при прогноза през февруари за нулев стопански напредък.

Централната банка също по този начин чака инфлацията да се увеличи в допълнение от 5,5% през януари до към 8% през второто тримесечие на 2022 година и може би даже още по-високо на по-късен стадий през тази година.

Банката съобщи, че резултатите от нашествието на Русия в Украйна евентуално ще слагат акцентиране както върху инфлационния пик, по този начин и за неподходящото влияние върху икономическата интензивност посредством усилване на натиска върху приходите на семействата.

" Ръстът на стопанските системи, които са чисти вносители на сила, в това число Обединеното кралство, евентуално ще се забави ", предизвести банката.
Снощи Федералният запас на Съединени американски щати също прибегна на първо покачване на главната американска лихви от близо четири години насам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР