В четвъртък (14 юли) в 11 часа президентът Румен Радев

...
В четвъртък (14 юли) в 11 часа президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Президентът утре ще връчи и получи обратно втория мандат за правителство

В четвъртък (14 юли) в 11 часа президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, втората по величина парламентарна група, втория мандат за сформиране на държавно управление, заяви администрацията на президента.

Мандатът би трябвало да бъде получен от номинирания от партията на Бойко Борисов за министър-председател. Засега от ГЕРБ не споделят кой би бил предлагането им, само че от седмици повтарят, че ще върнат мандата несбъднат. Аргументите им са, че актуалният парламент е привършен и страната би трябвало да върви към нови избори.

В преходния парламент предишното лято, когато още веднъж ГЕРБ като втора политическа мощ след " ИТН " получи късмет да сформира държавно управление,. Заедно с това партията на Бойко Борисов (който е бил три пъти министър-председател) показа и кабинет като проява на опциите си, само че върна мандата и не подложи държавното управление си на гласоподаване. Сега от ГЕРБ даже и импровизирано не разясняват дали ще показват кабинет, макар че ще върнат мандата.

Вчера (12 юли) президентът Румен Радев сподели, че счита за оправдано, в случай че. Това остави усещане, че президентът няма да бърза с конституционната процедура. Радев сподели и че преди връчването на третия мандат ще направи нов кръг от съвещания. Засега не се знае по кое време ще бъдат стартирани, както и по кое време президентът в действителност ще даде последния опит за сформиране на държавно управление на определена от него парламентарна група, а не на претендента за министър председател. Тя няма период да излъчи министър-председател, като аргументът е да се даде време за договаряния сред партиите. Веднъж избран, претендентът за министър председател има седем дни да показа проектокабинет, се показва в решение на Конституционния съд.

Ако не се бърза с конституционната процедура, Народното събрание ще има време да одобри най-малко някои закони, свързани с приемането на средства по проекта за възобновяване и резистентност. Още за сюжетите и (не)избежните предварителни избори четете

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР