в Черно море за защита на своята територия, съобщи президентът

...
в Черно море за защита на своята територия, съобщи президентът
Коментари Харесай

Ще реагира ли Русия по изграждането на военоморски бази на Украйна срещу нея?

в Черно море за отбрана на своята територия, заяви президентът на страната Владимир Зеленски по време на годишното си обръщение към Върховната Рада,.
Това щяла да е крачка към основаването на войска, която „ няма да разреши да се даде украинска територия без пердах ”, както станало с Крим. Той уверил, че няма да разреши съкращаването на финансирането за украинската войска през идната година.
В хода на посланието Зеленски отбелязва, че продължава модернизацията на военните съдове, подготовката на десантни катери, признатата на въоръжение противокорабна ракета „ Нептун ”.
 Украйна ще строи две военноморски бази за отбрана на Черноморския район Украйна ще строи две военноморски бази за отбрана на Черноморския район
Украйна ще стартира построяването на две държавни военноморски бази за отбрана на Черноморския район, съобщи президентът на страната Влади...
В съветската Държавна дума не реагират остро на тези заявки, като единствено се усъмнили, че тези проекти Украйна може да ги осъществя независимо. Кримският народен представител Андрей Козенко даже предположил, че обектите може да бъдат издигнати с американски пари.
Слухове за разполагане на бази на НАТО на територията на Украйна се носят от дълго време, само че не са публично доказани. Сред тях е съоръжение в Очаков на склад за плавателни средства на специфичните подразделения на морската пехота на Съединени американски щати.
Някои съветски военни специалисти смятат, че изказването на президента Зеленски е част от нормалната изразителност на украинското управление. Реално обаче е вероятен и сюжет, при който думите за строителство на бази за Военноморски сили би трябвало да стане прикритие за поява на обекти от натовска или американска инфраструктура на територията на Украйна, освен това по едно и също време в Черно и Азовско море. Според съветските специалисти този вид заплашва да разклати цялата европейска система за сигурност и точно за това не би трябвало да се изключва.
Военният специалист Иван Коновалов смята думите на Зеленски празни откъм наличие. Според него за основаването на пълноценна военноморска база от вида на съветската в Севастопол ще е необходим целият годишен бюджет на Украйна. А за обслужването и инфраструктурата й ще трябват от 500 млн $ до 1 милиард. Украйна няма такива пари. Затова Коновалов позволява, че става дума единствено за обновяване на съществуващи обекти.
Според съветски специалисти, в случай че се строят две бази, то едната евентуално ще бъде ситуирана в Черно море, а другата ще е в Азовско море. Проблемът обаче е, че от стратегическа позиция двете бази няма да могат взаимно да се поддържат със сили и средства. Още повече силите в съветското Азовско море (няколко катера) ще бъдат затворени и непрекъснато под прицел.
 Русия и Украйна с голям растеж на инфектираните с ковид Русия и Украйна с голям растеж на инфектираните с ковид
Русия записва през днешния ден рекордните 12 846 инфектирани с ковид, съобщи Ройтерс. Така общият брой на инфекциите в страната от началото...
По-просто е черноморската база да бъде ситуирана в Одеса, от където на практика несъществуващите украински Военноморски сили да показват някаква непосредственост и взаимност с Военноморски сили на НАТО.
Накратко: Русия въобще не реагира съществено на заканите. Приема ли ги обаче съществено Вашингтон или Брюксел?
Така още веднъж изниква догатката на депутата Андрей Козенко, че базите може да са с американски средства. Уточнението е, че това може да стане след подписване на дълготраен контракт за аренда на обекта, както направи Русия с базата в сирийския Тартус. Това обаче е нескончаем развой.
Москва за в този момент основателно не реагира:, в Съединени американски щати напълно неотдавна предстоят избори за президент, здравето на украинската стопанска система е със сериозна диагноза, единствената украинска фрегата „ Гетман Сагайдачный ” може да отиде за скрап и украинските Военноморски сили да останат единствено с катери... А и Кремъл в никакъв случай не приема безучастно такива провокации.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР