В бюлетината, с която ще гласуваме на предстоящите предсрочни парламентарни

...
В бюлетината, с която ще гласуваме на предстоящите предсрочни парламентарни
Коментари Харесай

В бюлетината на предстоящите избори няма да има номер 21

В бюлетината, с която ще гласуваме на идните предварителни парламентарни избори на 2 октомври, няма да попада номер 21. Причината - Единна национална партия не е записала листи със свои претенденти в нито един избирателен регион. Това оповестиха от Централната изборна комисия на брифинг в четвъртък. 

Освен това партия " Национално придвижване Единство " не е записала кандидатски листи в 12-и и 21-ви избирателен регион - Монтана и Сливен. Затова номерът на партията няма да попада в бюлетините в тези обитаеми места.

Очакваше се през днешния ден ЦИК да показа и образеца на бюлетината. В последна сметка стана ясно, че това ще се случи евентуално идващия четвъртък.

Предизборната акция стартира в среднощ. Общо 28 партии и коалиции влизат в борбата за 48-ото Народно заседание. Месец преди изборите към момента не е ясно кой ще поддържа машините за вота. От Централната изборна комисия обясниха, че не престават договарянията с вероятния реализатор. Обществената поръчка е на стойност от близо 7 млн. лв. без Данък добавена стойност. С машини у нас ще се гласоподава в 9 363 секции, а в чужбина в 290. 

Двойно по-малко заявки за гласоподаване в чужбина са подали сънародниците ни зад граница. До момента са подадени 28 896 електронни заявки. 

От ЦИК приканиха българите в чужбина да подават заявки в уеб страницата на комисията, с цел да се улесни гласуването. 

Срокът за подаване на заявки изтича тъкмо в 00.00 на 6-ти септември.

На последните избори отвън България имаше 750 секции, на тези избори се чака да са към 800. 

“Причината в това е в либерализирания режим за разкриване на секции, въз основата на резултати от предходни избори. 734 секции могат да бъдат открити на това съображение ", изясни за Нова зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

По-рано през днешния ден от Външно министерство оповестиха, че организацията за гласуването в чужбина върви по проект. Първата група дипломати, която ще възвърне активността на посолството ни в Украйна, ще замине на 11 септември. Най-много секции ще има по традиция в Турция, Англия, Германия, Испания и Съединените щати. Въпреки войната в Украйна - секция за гласоподаване там е допустимо да има. 

“За гласоподаване в Украйна са единствено 7. След като нашата група замине на 11-и, ще проведем диалози с управляващите в Украйна и в съгласуваност с ЦИК ще подсигуряваме сигурността на българските жители, ще предвидим дейности за отваряне на секция в Украйн ", разясни Калин Атанасов от Министерство на външните работи.

А у нас ще можем бъдат разкрити над 9 хиляди секции. 

“9363 секции в страната ще се гласоподава с машини, от тях в 1104 ще има две машини, в 290 отвън страната ще се гласоподава с машина за в този момент. В 235 ще има втора машина, само че е допустимо след привършване периода подаване на заявки да увеличим този брой ", изясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Самата бюлетина ще бъде показана след седмица. 

От ЦИК подсетиха, че на 17-ти септември изтича периода за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес. И прецизираха, че даже да сме дали своят вот по този метод на предходните избори, това не ни разрешава да гласуваме още веднъж. Отново на 17-ти септември изтича периода и за подаване на заявление от хората, които желаят да гласоподават посредством преносима изборна секция.

" Шест дни преди края на периода за подаване на заявки, за жалост, има едва малко над 29 хиляди, от които за гласоподаване в Украйна са единствено 7. След като нашата група замине на 11-и, ще проведем диалози с управляващите в Украйна и в съгласуваност с ЦИК ще подсигуряваме сигурността на българските жители, ще предвидим дейности за отваряне на секция в Украйна ", увери Калин Анастасов от Министерство на външните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР