В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се очертава сериозен

...
В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се очертава сериозен
Коментари Харесай

Парите в НЗОК за медиците на първа линия не стигат

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се обрисува сериозен дефицит за спомагателните хонорари от 1000 лв. за медиците на първа линия и за слагането на ваксини. Това излиза наяве от отговор на НЗОК до Българския лекарски съюз, който преди две седмици изиска разширение на кръга от експерти, които взимат по 1000 лв. над заплатите си. В отговора си обаче НЗОК излага настоящата финансова картина и показва, че до момента в който не се обезпечат спомагателни средства, не е уместно да се уголемява кръгът на медиците, които получават спомагателни хонорари.

Според настоящата нормативна уредба НЗОК изплаща по 1000 лв. на медицинския личен състав за работа на първа линия за периода на изключителната епидемиологична конюнктура и 3 месеца по-късно . За момента изключителната епидемиологична конюнктура е оповестена до 30 април, само че здравният министър в оставка Костадин Ангелов сподели, че ще бъде удължена с още месец до края на май, а идващото държавно управление ще преценя по-късно по какъв начин да постъпи. Освен пари за работа на първа линия НЗОК изплаща и 10-те лв. за всяка сложена ваксина на персоналните лекари и медиците от имунизационните пунктове.

До момента НЗОК е получила като прехвърляния от държавното управление 135 млн. лв. за работещите на първа линия . От тях до края на март е разплатила 74.5 млн. лв. за работа през месеците януари и февруари и още 35.3 млн. лева е отсрочила за след края на март. Прогнозата на НЗОК е, че за март и април ще би трябвало да заплати 78.5 млн. лева и по този начин до 30 април ще би трябвало да заплати 153.1 млн. лв., което надвишава преведените от държавното управление пари с 18.1 млн. лв. .

НЗОК обаче би трябвало да продължи да изплаща по 1000 лева над заплатата на медицинския личен състав, зает в битката с Covid-19 и 3 месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура. Необходимите средства за интервала май-юли са 128.1 млн. лв., сочат плановете на НЗОК. Така общо НЗОК се нуждае от 281.2 млн. лв. по това перо или 147.2 млн. лева в допълнение над преведените от държавното управление средства .

Миналата седмица и финансовият министър в оставка Кирил Ананиев сподели в Народното събрание, че плануваните в държавния бюджет и бюджета на НЗОК средства за епидемията са разчетени до края на август 2021 година и в случай че епидемиологичната конюнктура продължи по-дълго, ще се наложи актуализация на бюджета .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР