В бюджета има тенденция за покачване на текущи разходи -

...
В бюджета има тенденция за покачване на текущи разходи -
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Инвестициите са в будна кома, в момента само държавата ги прави

" В бюджета има наклонност за повишаване на настоящи разноски - заплати да се подвигат тук и там, което е проблем, тъй като следващата година тези заплати не могат да бъдат смъкнати. Започваме да променяме салдото в посока да повишаваме заплати с убеждение, че за някои е имало няколкостотин % растеж, а за други никакъв. Защо се е стигнало до такава степен? Защото никой не е направил разбор кой работи и кой не работи. Извършените неточности се опитваме да замитаме с политически средства, което не е вярно ".   

 

Това сподели пред БНР икономистът Кузман Илиев, ръководител на Съюза за стопанска самодейност. 

 

И добави, че е необходима административна промяна въз основа на почтен и справедлив разбор. 

 

" Няма ли дълготрайни проекти, митингите няма да спрат... С бюджета за тази година затягаме корсета за 3% недостиг, с цел да наподобява, че сме в добра форма, но тлъстинките ни си ги има, тъй като не сме ги изчистили. Нека за идната година ги почистим. Няма по какъв начин никой да ме убеди, че е обикновено да си приказваме, че е невероятно бюджетът да е уравновесен, да няма недостиг. Има ужасно доста неефективности, би трябвало да бъдат изчистени от всякъде. Трябва да се мисли за рационализация ". 

 

В предаването " 12+3 " Илиев уточни, че инфлацията понижава поради забавянето на целия стопански напредък. 

 

" Цените на питателните артикули не понижават, тъй като казусът е систематичен и систематичен при производството на храни. Трябва да се вгледаме какво провокира това, че се създава все по-малко храна. Геополитическият спор в Украйна, нарушени вериги на доставки, енергийна рецесия. Трябва да се насърчава производството на храни, да има по-ниски разноски на енергоресурси ". 

 

Той разясни, че от 1 юли са в сила ликвидните буфери на Българска народна банка за изстудяване на икономиката - лихвите за заеми ще се покачат. 

 

" Инвестициите са в будна кома, тъй като сега единствено страната се нагърбва да прави вложения, и то по политическо убеждение. Ако не се сложат нещата на здрава основа, то частните вложения, които би трябвало да ни издърпат, няма да ни издърпат толкоз елементарно. Когато Европа киха, ние кашляме с тътнеж ". 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР